ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ciddi önlemler alıyoruz. Hazırladığımız genelge ve eylem planıyla sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan hasta ve hasta yakınları, kolluk güçlerinin yetkisinde olan gözaltı uygulamasına maruz kalacaklar" dedi.

Davutoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından Van'daki Rescate Otel'de, ülke genelindeki il sağlık müdürlerinin de katılımıyla düzenlenen "Tıp Bayramı" etkinliğinde bir konuşma yaptı.

Başbakan Davutoğlu, "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ciddi önlemler alıyoruz. Hazırladığımız genelge ve eylem planıyla sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan hasta ve hasta yakınları, kolluk güçlerinin yetkisinde olan gözaltı uygulamasına maruz kalacaklar" dedi.

Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarında yaşadıkları travmayı en aza indirilmesi için tedbirler alındığını belirten Davutoğlu, "Bu tür olaylarda yasal işlemlerin takibi amacıyla ifadelerin çalıştıkları sağlık tesisinde alınmasına yönelik gerekli tedbirleri, kararları aldık" dedi.

"Sağlık çalışanlarına yapılacak tehdit ve hakaret suçlarında tutuklama yasağını kaldırıyoruz"

Sağlık çalışanlarına yapılacak tehdit ve hakaret suçlarında bulunan tutuklama yasağını kaldıracaklarını ifade eden Davutoğlu şunları kaydetti:

"İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanacak protokol ile sağlık tesislerinden ve özel güvenlik personeli koordinasyonundan polisimiz doğrudan sorumlu olacak. Sağlıkta şiddet olaylarının yüzde 70'ini sözel şiddet kapsamında tehdit ve hakaretin oluşturduğunu tespit ettik. Bu durumdan da sağlık çalışanlarımızı korumak amacıyla TCK'da yapılacak düzenlemeyle sağlık çalışanlarına yapılacak tehdit ve hakaret suçlarında var olan tutuklama yasağını kaldırıyoruz. Yani hizmet eden, şifa dağıtmaya çalışan sağlık çalışanlarına tehdit ve hakaret edenler de tutuklama cezası alacaklar"

"Tüm personele yönelik şiddet fiilleri ceza artırımına tabi olacak"

Sağlık çalışanlarına yönelik suçların ceza arttırımına tabi olacağına dikkat çeken Davutoğlu, "Sağlık Bakanlığı hastaneleri yanında üniversite ve özelde çalışan tüm personele yönelik işlenen şiddet fiilleri, memurlara karşı işlenen suçlar gibi ceza artırımına tabi olacak" ifadesini kullandı

"Sağlık çalışanlarımızın özlük haklarına yönelik iyileştirici düzenlemeler yapıyoruz"

Sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirici düzenlemeler yapıldığını söyleyen Başbakan Davutoğlu şu şekilde konuştu:

"Sağlık çalışanlarımızın özlük haklarına yönelik iyileştirici düzenlemeler yapıyoruz. Kamudan emekli olan hekim ve diş hekimlerinizin emekli aylıklarının, devlet memurlarına göre düşük kaldığının farkındayız. Yapılan yasal düzenlemeyle hekim ve diş hekimleri için emekli aylıklarının 2 bin 100 liradan 3 bin 100 liraya, uzman hekimlerde ise 2 bin 580 liradan 3 bin 250 liraya çıkarılmasını sağlayacağız"

"Emeklilik şartlarında çok ciddi bir düzenlemeye bu anlamda gidiyoruz"

"Emeklilik şartlarında çok ciddi bir düzenlemeye bu anlamda gidiyoruz. Ayrıca, sağlık çalışanları için de emekli maaşı artışları için yeni bir çalışma yapacağız" şeklinde konuşan Davutoğlu, bu kanundan emekli olanlar ile kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli olacakların da yararlanacağına dikkat çekti.

Başbakan Davutoğlu, hekim ve diş hekimlerinin dul ve yetimlerinin de söz konusu artıştan yararlanmalarını sağlayacaklarını ifade etti.

"Tüm sağlık çalışanlarımız fiili hizmet zammından yararlanacaktır"

Sağlık çalışanlarının unvanına ve çalıştığı sağlık tesisinin mülkiyetine bakılmaksızın fiili hizmet zammından, tuttuğu nöbet saatine göre 15 gün ile 90 gün arasında bu haktan yararlanacağını dile getiren Davutoğlu, "Bu haktan yararlananlar 3 yıla kadar erken emeklilik hakkı elde etmelerinin yanı sıra 3 yıl fazla ikramiye ve emekli aylıkları bağlanma oranlarında artış söz konusu olacak" dedi.

"Sağlık Bakanlığında çalışan hekimler için emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması konusunda yasal düzenlememiz var"

Sağlık Bakanlığında çalışan hekimlerin, hekim sayısı yetersizliğinden dolayı emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması konusunda yeni bir yasal düzenlemenin olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu şu şekilde konuştu:

"Hekim sayısının yetersizliği nedeniyle Sağlık Bakanlığında çalışan hekimler için emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması konusunda da yeni bir yasal düzenlememiz var. Hekimin kendi isteği, idarenin de onayıyla bu yaş her yıl bir yıl artırılarak 72 yaşa kadar çalışma hakkı elde edilmiş olacak. Hekimlerimiz nöbetlerden itibaren, ihtisastan itibaren zaten zor şartlarda ve sürekli dinamik çalıştıkları için 72 yaşında da Allah'ın izniyle şifa dağıtacak bedensel ve zihinsel kabiliyete sahiptirler, biz buna inanıyoruz"

"Yeni Silopi, yeni Sur, yeni Cizre eskisinden daha güzel olacak"

Van'da depremden sonra 28 bine yakın yeni konutun inşa edilişini anımsatan Başbakan Davutoğlu, "Silopi'nin her sokağını, Cizre'nin her sokağını, Sur'un her taşını koruyacak ve yeniden inşa edeceğiz. Yeni Silopi, yeni Sur, yeni Cizre eskisinden daha güzel olacak. Yıkık tek bir ev bırakmayacağız" dedi.

"Bu bahar, bazılarının hesap ettiği gibi terörün olduğu bir bahar olmayacak"

Başbakan Davutoğlu, "Bu bahar, bazılarının hesap ettiği gibi kanın, gözyaşının, terörün olduğu bir bahar olmayacak, bu bahar inşallah dağlarımızın, vadilerimizin, şehirlerimizin, ülkemizin her bir diyarının barışla, huzurla, sevinçle, mutlulukla, vakarla karşıladığı bir bahar olacak" dedi.

"Silopi'de gördüğüm manzaradan sonra..."

Hiçbir şeyin Silopilinin, doğudaki ve güneydoğudaki vatandaşların başının eğilmesine sebep olmayacağını vurgulayan Davutoğlu, "Hepsinin yüzü gülüyordu. Yüzlerinde gerginlik yoktu, hepsinin başı dikti ve hepsi 'Allah devlete, millete zeval vermesin' diye dua ediyordu. Orada gördüğüm bu vakur duruş, eminim bütün bölgeye, bütün ülkeye yayılıyor. Bilsinler ki hani şehirlerimizi, ilçelerimizi kana boğmak isteyenler, yıkmak, tarumar etmek isteyenler, kardeşi kardeşe düşürmek isteyenler bilsinler ki Silopi'de gördüğüm manzaradan sonra bunu hiçbir zaman başaramayacaklar" diye konuştu.