İSTANBUL (AA) - İBDA/C davasından hükümlüyken talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilerek tahliye edilen, kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş ile Saadettin Ustaosmanoğlu'nun yargılandığı davada, hükümlü sanıklar hakkında her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatlerine hükmetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan karar duruşmasına, hükümlü sanıklar Salih İzzet Erdiş ve Saadettin Ustaosmanoğlu katılmadı. Duruşmada tarafları avukatları temsil etti.

Mütalaada, önceki Yargıtay incelemesinden geçerek kesinleşecek hükmü yok edecek nitelikte yeni bir delil sunulamadığı iddia edilerek, savunmaların da önceki yargılamada sarf edildiği ve Yargıtay tarafından itibar edilmediği anlaşıldığından sanıklar hakkında hükmün onaylanmasına karar verilmesi talep edildi.

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, hükümlü sanık İzzet Erdiş hakkında ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Tamamını veya Bir Kısmını Tağyir ve Tebdil veya İlgara ve Anayasa ile Teşekkül Etmiş Olan Türkiye Büyük Millet Meclisi İskata veya Vazifesini Yapmaktan Mene Cebren Teşebbüs Etmek'' suçundan verilen hükümlerin ortadan kaldırılmasına karar verdi. Heyet, sanık İzzet Erdiş hakkında suçu işlediğine dair her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine karar verdi.

Mahkeme heyeti, hükümlü sanık Ustaosmanoğlu hakkında ''Terör örgütüne üye olmak'' suçundan verilen mahkumiyet hükümlerinin kaldırılmasına, sanık hakkında suçu işlediğine dair her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatini oy birliğiyle kararlaştırdı.

Heyet, kararın kesinleşme tarihini izleyen bir yıl içinde ağır ceza mahkemesinde tazminat isteminde bulunabileceğini de sanıklara hatırlattı.