Ortadoğu’da Barış Zirvesi, Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu’nun (SANKON) ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı.

Ankara Hilton Oteli’nde düzenlenen zirvede konuşan SANKON Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, Filistin Devleti’nin kurulmasının Ortadoğu ve dünyanın kalanı için barışın temelini oluşturacağına inandıklarını söyledi. Atasoy, 150 devlet temsilcisinin katıldığı zirvede yaptığı konuşmada, “29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü münasebetiyle bu zirveyi düzenledik. Bölgede kalıcı ve adil barışın tesis edilebilmesi için Filistin’in tam bağımsız ve egemen bir devlet olarak yer alması gerekir. Uluslararası toplum, İsrail’in yayılmacı, işgalci, zulme dayalı haksız politika ve uygulamalarına ‘dur’ demelidir. Türk halkı her fırsatta Filistin halkının yanında olmuş ve olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“ULUSLARARASI TOPLUM BU MESAJI İYİ ALGILAMALIDIR”

Filistin üzerindeki baskıların son bulmasını ve uluslararası toplumla eşit ve adil haklara sahip tam bağımsız Filistin Devleti statüsünün olması gerektiğini kaydeden Atasoy, “Filistin’e verilecek destek sadece Filistin halkı için değil, tüm ezilen ve sömürülen dünya halkları için de umut olacaktır. Uluslararası toplum bu mesajı iyi algılamalıdır. Barışa katkı vermek adına düzenlediğimiz bu zirvenin sonuç bildirgesi de bütün dünyaya deklarasyon olarak yayımlanacaktır” şeklinde konuştu.

Atasoy konuşmasına şöyle devam etti:

“Tam bağımsız Filistin Devleti’nin kurulması için bugün Ankara’da bağımsızlık meşalesi yakılmıştır. Önümüzdeki günlerde de başta Filistin Devleti’ne olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ziyaretlerimiz olacaktır. Ortadoğu’da akan kanın durması için başta Arap ve Müslüman devletlere, dünya ülkelerine, Birleşmiş Milletler’e sesleniyorum, gelin tam bağımsız Filistin Devleti’nin kurulmasına destek verelim. Şimdi Filistin için özgürlük zamanı. Yaşasın tam bağımsız Filistin.”

“FİLİSTİN KURULMADAN ORTADOĞU’DA BARIŞ KURULAMAZ”

Zirvede söz alan Arap Devletler Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohammed El Fattah Naciri ise, “Yoğun bir konferans bizi bekliyor. Bu toplantı çok önemlidir. Çünkü bu zirveye birçok federasyon katılıyor. Bu zirvede yapacağımız çalışmalarda Filistin Devleti’nin nasıl kurulacağını konuşacağız. Filistin kurulmadan Ortadoğu’da barış kurulamaz. Filistin halkının üzerindeki zulmün kaldırılması gerekiyor” dedi.