Batman’ın Sason ilçesinde, sivil toplum kuruluşları (STK) yöneticileri ve vatandaşlar açılması planlanan Sason-Muş yolunun önemini vurgulamak amacıyla yaklaşık 15 kilometrelik yolu yaya yürüdü.

Geçtiğimiz günlerde Muş Havalimanı terminal binası ve apron temel atma törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Muş-Sason yolunun Hasköy ilçesinden geçeceğini belirtmesi bölge insanını heyecanlandırmıştı. Bölgede yıllardır Sason-Muş arası yol olmadığı için arabalarla Kozluk-Baykan-Bitlis, Tatvan güzergahını kullanan vatandaşlar karayolları bölge ağına alınan Sason-Muş karayolunun bir an evvel açılmasını bekliyorlar. Sason Arap-Der, Anadolu Arapları Kozluk Temsilciliği ve diğer STK temsilcilerinden oluşan 10 kişilik grup Sason’a bağlı Çakırpınar-Han mezrasından Muş’un Hasköy ilçesine kadar patika yoldan yürüyerek seslerini duyurmak istedi. Yaklaşık 15 kilometrelik yolu yürüyen grup Hasköy ilçesindeki Sasonlular tarafından karşılandı.

Hasköy’de Sasonlularla yol güzergahı ve yolun Hasköy ilçesinde geçmesinin avantajları konusunda görüş alışverişinde bulunan grup açılacak Sason-Muş yolunun bölgeye büyük bir canlılık katacağını ve yıllardır yolun uzaklığı nedeniyle ayrı yaşayan akrabaları birleştireceğini belirtti.

“Bölge açısından son derece güvenli bir yol olacak”

Bedri aşireti kanaat önderlerinden Alican Er, bu yolun güvenli bir yol olacağını söyledi. Er, “Hasköy çok önemli bir bölgedir. Bedri aşireti Arap aşireti olup milliyetçi ve devlete bağlı bir aşirettir. Amacımız bu kısa yolun Hasaköy’den Sason’a bağlanarak güvenliğin sağlanmasıdır. Sesimizi duyurarak sayın bakanımızın bizlere verdiği sözü tutacağından umutluyuz. İki yolun birleşme merkezinin Hasköy olmasını ve bu yolun yapılmasını çok istiyoruz. Bu yol Sason’dan Hasköy üzerinden Muş’a bağlanırsa çok güvenli olur. Bitlis’ten bir yol Diyarbakır’a geçmektedir. Diğer yol Diyarbakır Kulp üzerinden geçmektedir. Fakat Kulp güzergahı güvenli olmadığı için o yol şu an kullanılmamaktadır. Hasköy ortalama bir yer olup diğer bölgelere oranla daha güvenlidir. Eskiden bu yana Bedri aşireti devletçidir ve devletin yanında yer almıştır. Hiçbir zaman devletten ayrı gayrı düşünmemiştir. Bedri aşireti Sason’dan tutun Kozluk ve Muş ile Kulp’a kadar uzanan Arap aşiretidir. 15 yıldır var gücümüzle devletimiz için çalışıyoruz. Bende kendim ve aşiretim için Hasköy adına bu yolun bir an evvel açılmasını ve Sason’a bağlanmasını istiyoruz. En güzel ve güvenli yol burası olduğundan devletimizin de bizim sesimize ses vererek bizi duymasını istiyoruz. Sayın bakanımızdan aldığımız söze kanaat getirerek umut içinde bekliyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımızdan ve bakanlarımıza çağrıda bulunarak Hasköy halkı adına bunu rica ediyoruz. Muş-Bitlis ve Batman Sason halkı Bedri aşireti olarak teröre karşı olup devletimize destek vermeye çalışacağız. Bizler devlete namusumuza bağlı, ülkemizi ve devletimizi koruyan halkın en temsili üyelerindeniz. İleri gelenlere çağrımız sesimize kulak verip bu yolun bir an evvel halkın ulaşıma sunulmasını mütemadiyen istiyoruz” dedi.

“Bu yol Doğu-Güneydoğu ve Karadeniz için tampon olacaktır”

Muş’un Hasköy Belediye Başkanı Mursel Özen, bu yolun Doğu-Güneydoğu ve Karadeniz için tampon olacağını söyledi. Özen, “Başbakanımızın bir sözü var, yolları böleceğiz, gönülleri birleştireceğiz. Bu yolla beraber kardeşlik, akrabalık bağları daha da güçlenecek. Şuna inanıyorum ki Doğu’yu Güneydoğu’ya bağlayan en güvenli yol olacaktır. Aynı zamanda Doğu’yu Karadenız’e bağlayan bir yoldur. Sason kadar Mutki halkı da, Hasköy halkı da herkes bunu gönülden diliyor. Bizler bu yolun Sason’dan Hasköy’e kadar birleşeceğinin müjdesini ulaştırma bakanımızdan almıştık. Sizlerde bugün bu yürüyüşü yaparak bunun müjdecisi oldunuz. Bu yol yapılırsa bizlerde Sason’a gelip çayımızı içeriz sizi de bekleriz. Kardeşlik ve gönül bağları tam anlamıyla bütünleşip sıkı bağ oluşur” ifadelerini kullandı.

Sason Arapları Derneği Başkanı Deniz Değirmenci yolculuklarının yaklaşık 4 buçuk saat sürdüğünü söyledi. Değirmenci, “Bizim amacımız Sason-Muş yolunun biran önce faaliyete geçmesidir. Sason-Mutki-Hasköy-Muş halkı genel olarak akrabadır. Bölge güzergahı güvenliği bakımından son derece güvenlidir. Buradaki halkta yol meselesi gündeme gelince heyecanlandı. Bu heyecanın bitmemesini ve bu yol yapımının ihale aşamasını geçip yapımına başlanmasını istiyoruz. Güneydoğu ve Doğu Anadolu arasında kısa bir bağlantı oluşturulsun istiyoruz. Bunun hem bölge hem Sason hem de Muş için faydası olacaktır” diye konuştu.