Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı, nefes kesen bir tatbikat gerçekleştirdi. Gerçek mermilerin kullanıldığı tatbikat gerçeğini aratmadı.

SAT Komutanlığı’nı tanıtmak amacıyla Anadolu Kavağı’nda basın turu ve tatbikat düzenlendi. Tatbikat öncesi düzenlenen brifingde SAT Komutanlığı’nın görevleri ve eğitimler sonucunda personelin kazandığı özellikler hakkında bilgi veren SAT Komutanı Albay Ercüment Mertbir, “SAT Komutanlığı’nın görevleri; düşmanın yüzer kıyı ve kıyı hedeflerine sinsi taarruz, baskın ve sabotajlar düzenlemek, dost hava unsurlarına hedef bilgi vermek ve hedef aydınlatması sağlamak” dedi.

Eğitimlerde personele psikolojik dayanıklılık, başarma azmi, baskı altında görevini icra edebilme gibi niteliklerin kazandırıldığını belirten Albay Mertbir, “Kurulduğu tarihten bu yana, kendisine tevdi edilen görevleri başarıyla icra eden SAT personelinin başarısı altında; sahip olduğu üstün nitelikli eğitim, yüksel moral ve motivasyon ile gelişmiş silah ve teçhizatla donatılmış olması yatmaktadır. SAT komutanlığı geçmişte olduğu gibi bundan sonra da verilecek her türlü görevi her zaman her yerde icra etmeye hazırdır” şeklinde konuştu.

Brifingin ardından SAT komandoları gerçek mermi kullanarak tatbikat yaptı. Tatbikatta gözlem mevkiine intikal, gemi zapt ve müsadere eğitimi ile gemiyi kurtarma operasyonu yapıldı. Gemideki şahıslar etkisiz hale getirilerek, gemi kurtarıldı. Ardından sualtından sinsice intikal eden SAT’lar tarafından sahilde bulunan hedefler imha edilerek etkisiz hale getirildi. Denizden roketatar atan SAT komandoları nefesleri kesti. Lastik botlarla su üstünden hedefe taarruz eden SAT komandoları, belirlenen mevkileri vurdu.

Tatbikat hakkında bilgi veren SAT Timi Komutanı Üsteğmen Turgan ise, “SAT timleri görevlerinin büyük çoğunluğunu düşman topraklarında ve gece şartlarında icra etmektedir. Sizin izlemiş olduğunuz eğitimleri sizlerle paylaşabilmek adına gündüz şartlarında icra ettik. Normal şartlarda eğitimlerimizin tamamını gece ve düşman topraklarında yaratılan bütün şartlarda ve karşı koyma ekipleriyle, arama köpekleriyle termal kameralarla izlenerek icra edilen faaliyetlerdir. SAT timleri su altında, su üstünde havadan ve karadan birçok intikal yöntemleriyle düşman topraklarının düşman hatlarının ilerisine sızarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin menfaatleri doğrultusunda verilen emirleri yerine getirmek üzere zorlu eğitimlerden geçiyorlar” ifadelerini kullandı.

Gösterilerin ardından 1 Kasım 2014 tarihinde Güney Afrika’da düzenlenen bir maratonda birinci olan Yüzbaşı Mahmut Yavuz da, “Bu yarışmada sporcular kendi kendine yeterliliğini sağlamaktadır. Kalahari çölünün vermiş olduğu doğasından kaynaklanan zorlukların yanı sıra sporcuların sırtlarında 7 gün boyunca yiyecekleri yemeklerin yanı sıra sırtlarında uyku tulumlarını ve ilk yardım malzemelerini sırtlarında taşımaktadır. Toplam 10-12 kilo sırt çantası ile yarışmaktadır. Bu tarz uluslar arası yarışmada dereceye giren ilk Türk erkek sporcuyum. 18 ülkeden 78 sporcu katıldı” dedi.