SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile İnsani Yardım Vakfı (İHH) arasında insani işbirliği protokolü imzalandı.

Protokol, SAÜ rektörlük binasında Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım arasında imzalandı.

Elmas, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda hizmetleri olan İHH ile yapacakları bu iş birliğinde katkılarının olması kendilerini mutlu ettiğini belirtti. 

Üniversitenin misyonunu ileri taşıyacak paydaşlarla işbirliğine önem verdiklerine dikkati çeken Elmas, "Bu işbirliğimiz de en önemlilerinden biridir. Bu tür çalışmaları biz sorgusuz sualsiz destekliyoruz. Bundan sonraki yapılacak diğer işbirliklerinde de birlikte olmayı ümit ediyoruz. Protokoller aslında birer formalitedir, inşallah olumlu ve somut adımlar atarak bunların meyvelerini veririz. İHH ile imzaladığımız protokolün iki önemli tarafı var. Bir tanesi üniversitemiz bir sivil toplum kuruluşuna ortak, onun çalışmalarına destek vermek amacıyla ortak bir çalışma yapılıyor. İkincisi üniversitemizin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü de bu konuda kayıp aileler ve desteğe muhtaç ailelere özel bir proje yapıyor. Bu projelerin başarılı olması başka projeleri de beraberinde getirecektir" diye konuştu.

İHH Başkanı Yıldırım da böyle bir çalışmada SAÜ'yü örnek bir üniversite haline getirdiği için Elmas'a teşekkür etti. Bu çalışmanın Türkiye'deki her ildeki bir üniversitede yapılmasını amaçladıklarını belirten Yıldırım, "Ayrıca bu çalışmayı yurt dışında da örnekleyeceğiz. 150 den fazla ülkede çalışıyoruz. Burada edindiğimiz tecrübeleri oralara da aktaracağız. İnşallah, birçok alanda birçok insanın kurtuluşuna vesile olur" dedi.

- 1987-1998 arasında 1 milyon kimsesiz çocuğun organları çalınmış

Yıldırım dünyada kayıtlı olmayan tahmini rakamlara göre 400 milyondan fazla yetim çocuğun bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bunların 210 milyonu kayıtlı. Sadece 1987-1998 arasında kayıtlara geçmiş 1 milyon kimsesiz çocuğun organları çalınmış durumda. Sakarya'da yapmış olduğumuz bu çalışma, özellikle sınırdaki illerde güzel örnek oluşturacaktır. İçerideki Suriye kamplarında özellikle bazı misyoner teşkilatlar, 'psikolojik destek' adı altında kamplarda çalışmalar yapıyor. Orada toplumun gelenekleri dışında özellikle ergenlik çağındaki çocukları alıp Avrupa'da bazı yerlere götürüp 'moralleri düzelsin' diye kız, erkek aynı ortamlarda barındırılıyor. Aslında toplumlarına iyice yabancılaştırıyorlar. Din değişikliği ile karşılaşıyoruz veya ailede başka felaketlerle de karşılaşıyoruz. Onun için bu örneklerin her yerde yaygınlaştırılması için uğraşacağız."

-Protokol

İHH ve SAÜ arasında imzalanan protokol ile üniversitenin entelektüel birikimi ve İHH'nın saha tecrübesi birleştirilecek. İlk aşamada Sakarya'daki yetimlerin sorunlarıyla ilgili yapılacak olan çalışmada, üniversiteden gönüllü öğrenciler ile yetim çocuklar buluşturacak. İHH'nın bakımını üstlendiği yüzlerce yetimin zihinsel ve psikolojik gelişimi için üniversitenin psikoloji, psikiyatri ve psikolojik danışmanlık alanlarında eğitim gören öğrencilerin gönüllü katkısı sağlanacak. İşbirliği sonraki dönemde mülteciler ve sığınmacılar konusunda da sürecek.