KAYSERİ (AA) - Kayseri'de aşırı yağış nedeniyle evlerini su basması sonucu iki ferdini kaybeden Suriyeli ailenin iç savaş nedeniyle iki yıl önce Halep'ten kaçarak Türkiye'ye sığındıkları ortaya çıktı.

Hayatını kaybeden baba Cemil Mansur'un yaşadıkları evi su basmaya başlayınca kızları Neval (8) ve Fatma'yı (7) evden çıkardığı, 1,5 yaşındaki kızı Meryem'i kurtarmak için tekrar eve girdiği öğrenildi.

Evin bahçe duvarının yıkılması ve penceresinin kırılması sonucu aniden su basan ve tavana kadar su dolan evde kızıyla mahsur kalan baba ile kızının önce elektrik akımına kapıldığı sonra boğuldukları belirtildi. 

Dün akşam Danişment Gazi Mahallesi Canlı Sokak'ta sağanak nedeniyle evlerini su basması sonucu hayatını kaybeden Cemil (40) ve kızı Meryem Mansur'un cenazeleri, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

Su baskınından babası tarafından kurtarılan 8 yaşındaki Neval Mansur, anneannesine sarılarak "baba neredesin" diye ağladı.

Yakınlarının sakinleştirmeye çalıştığı küçük kız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye'de savaş çıktı, evimiz bombalandı. Babam 'siz ölmeyeceksiniz, Türkiye'ye çıkalım' dedi. Biz de savaştan kaçıp Türkiye'ye sığındık ama şimdi hem babamı hem kardeşimi kaybettim. Babam bizi yaşatmak için kendisi öldü. Evimize su bastığında ben babamı çağırdım babam bizi evden çıkardı. Sonra annem kardeşim Meryem'in olmadığını söyledi. Babam Meryem'i kurtarmaya gitti. Ev tamamen su dolmuştu. Önce elektrik çarptı sonra kardeşimle birlikte boğuldular, evden çıkamadılar" diye konuştu.

Olayda eniştesiyle birlikte yeğenini kurtarmaya çalışan Ahmet Mektebi de şunları söyledi:

"Cemil abiyle birlikte evi su basmaya başlayınca yukarıya çıktık. Birden bastırdı, çok fazla su doldu evin içi. Önce Neval ve Fatma'yı evden çıkardık. Sonra ablam 'Cemil, aşağıda çocuk var' diye seslendi. Cemil hemen bodruma koştu. O esnada duvar ve camlar kırıldı, su aniden eve doldu. Cemil, 'Ahmed kapıyı aç' dedi. Ben kapıyı tutuyordum ama su bastı kapı kapanıp kitlendi. Sonra Cemil'e seslendim. Hiçbir ses vermedi. Daha sonra komşuların da yardımıyla balyozlarla kapıyı kırarak Cemil ve yeğenimi evden çıkardık. Su evin tavanına kadar yükselmişti. Cemil'i önce elektrik çarptı, sonra boğuldu. Eniştem ve yeğenimi çıkaramadım."

Mahsur kalan baba ve kızı kurtarmaya çalışan mahalle sakini Soner Bayrak, kendi evini de su bastığını ve onunla uğraşırken komşusunun evinden sesler geldiğini anlattı.

Bağırtılar sonucu komşusunun evine koştuğunu aktaran Bayrak, "İçeride insanlar olduğunu söylediler. Arkadaşlar ellerindeki çekiçle kapıyı kırmaya çalışıyordu. Ben evden balyoz getirdim ve balyozla kapıyı kırarak içeri girdik. Evin tavanına kadar su dolduğunu ve Cemil ile küçük kızının suyun içinde hareketsiz olduğunu gördük. Hemen sudan çıkarıp yetkililere haber verdik" diye konuştu.

Baba ve kızın cenazeleri otopsi işlemlerinin ardından Kayseri'de defnedilecek.

Danişmentgazi Mahallesi'nde Suriyeli Mansur ailesinin Canlı Sokak'ta yaşadığı bodrum kattaki evi aşırı yağış nedeniyle su basması sonucu baba ile kızı hayatını kaybetmişti.