Soma’da, 13 Mayıs tarihinde 301 işçinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan maden faciasının ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığı fezlekeyi tamamlayarak Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Fezlekede suçlar, ’Olası kastla adam öldürme’, ’Taksirle ölüme sebebiyet verme’ ve ’Bilinçli taksirle adam öldürme’ diye üçe ayrıldı.

TUTUKLULARA HER BİR ÖLÜM İÇİN 25 YIL HAPİS İSTEMİ

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez maden ocağında çıkan yangın sonrası 301 kişi hayatını kaybetti. Kaza sonrasındaki adli soruşturmada, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Kazanın ardından 6 aydır soruşturmasını sürdüren Soma Cumhuriyet Savcılığı, 45 kişi hakkında fezleke hazırlayarak Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

301 işçinin öldüğü Soma’daki maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığının fezlekesinde her bir ölüm için tutuklu sanıkların 25 yıla kadar hapsi istendi.

Türkiye Barolar Birliği’nin maden şehidi aileleri için Soma’da oluşturduğu ’Soma faciası kriz masası’ temsilcisi Mustafa Çoban, şöyle konuştu: "Soma’daki maden faciası ile ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığı fezlekeyi düzenledi. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na fezleke gönderildi. Fezlekenin içeriğinde 8 tutuklu hakkında ’Olası Kastla Adam Öldürme’ suçundan 301 ölümü de ayrı değerlendirerek fezleke düzenlendi. Tutuksuz yargılanan 29 şüpheli hakkında ’Taksirle Ölüme Sebebiyet’ vermekten, 8 şüpheli hakkında da ’Bilinçli Taksirle Adam öldürme’ suçundan fezleke düzenlendiği bilgisi bize ulaştı. Fezlekede her bir ölüm için tutuklu sanıklara ’Olası Kasttan Adam Öldürme’ suçundan 301 X 25 yıldan az olmamak kaydıyla ceza öngörülüyor."

MADEN ŞEHİDİ EŞİ CEZAYI AZ BULDU

Maden faciasında 27 yaşındaki eşi Hayrullah Baygül’ü kaybeden Zemine Baygül, istenen cezanın az olduğuna dikkat çekti. Facia sonrasında Akdeniz anemisi hastası olan ve makinaya bağımlı yaşayan 2,5 yaşındaki oğlu Enes ile yapayalnız kalan Baygül, ihmali olanların en ağır cezayı çekmesini istedi. Baygül, 301 canın az olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İstenen ceza bana göre az. 1 kişi için 20 yıl kesinlikle çok az daha fazla olmasını istiyorum. 20 yılla yargılanmasınlar. Olayda ihmali olan herkes cezasını fazlasıyla bulmalı."

ÇOCUĞUNU HASTANEDE BIRAKARAK EŞİNE KOŞMUŞTU

Şehit madenci eşi Zemine Baygül, 13 Mayıs’taki maden faciasını duyduğunda Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde yatan oğlu Enes’i hastane odasında bir başka hasta yakınına emanet ederek eşine koşmuştu.