ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir devleti devlet kılan iki hususun bulunduğunu belirterek, "Birisi kudret, birisi şefkat. Eğer bir devlette kudret olur, şefkat olmazsa, bir süre sonra o devlet tiranlaşır, gücü yanlış yerlerde kullanır, vatandaşına dahi baskı uygular. Ama bir devlette şefkat olur da kudret olmazsa, o zaman da acizleşir, en çok korunması gereken vatandaşlarını bile koruyamaz hale gelir" dedi.

Davutoğlu, ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Şehit yakınları ve gaziler için iş kurası" töreninde, şehit ve gazi yakınlarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Başbakan Davutoğlu, birçok faaliyete ve törene katıldığını, ancak şehit ve gazi yakınları, engelliler, sosyal hizmet kanunundan faydalananların atama töreni kadar kendini mutlu, onurlu ve gururlu kılan başka bir vesile olmadığını anlattı.

"Bir devleti, devlet kılan iki husus vardır. Birisi kudret, birisi şefkat. Eğer bir devlette kudret olur, şefkat olmazsa bir süre sonra o devlet tiranlaşır, gücü yanlış yerlerde kullanır, vatandaşına dahi baskı uygular. Ama bir devlette şefkat olur da kudret olmazsa o zaman da acizleşir, en çok korunması gereken vatandaşlarını bile koruyamaz hale gelir" sözlerini kullanan Davutoğlu, bugün bu törenin devletin kudret ve şefkatinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

En değerli canlarını ve varlıklarını aziz vatan, millet ve istikbal için feda eden şehit ve gazi yakınlarının, haklarının her türlü hakkın üzerinde olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Gazi ve şehit yakınlarına sahip çıkmak, geleceğiyle ilgili çalışmalar yapmak bir borçtur" dedi.

Davutoğlu, dün Bolu Mitinginde kendisini çok etkileyen ve yorgunluğunu unutturan bir buluşma yaşadığını belirterek, şunları anlattı:

 "Vatandaşlarımız arasında elini öptüğümde kendi annemin, babaannemin sıcaklığını hissettim. Sebahat teyze. Oğlunu 1993'te şehit veren mübarek bir teyze. Biz daha gelmeden bir vesileyle koruma müdürümle irtibata geçmiş. Beni görmek istediğini söylemiş. Dedim ki mümkünse evine gidelim, orada elini öpelim ama miting öncesinde meydana çıkmadan önce onun duasını alalım ve halkın karşısına çıkalım. Geldi mübarek bir hanım, sanki kınalı kuzularını Çanakkale'ye gönderen ninelerin bugünkü yansıması, nur gibi bir yüz. Devletine, milletine güvenen bir edayla gözümün içine baktı.  'Buraya bir şey talep etmek için gelmedim. Size teşekkür etmek için geldim. Sizin döneminizde hiçbir eksiğimiz kalmadı, ne talep ettiysek yaptınız. Çocuklarımızın hiç bitmeyecek acısını, yüreğimizin hiç dinmeyecek acısını, dindirmek için her yerde en sıcak muameleyi gördük. Bütün şehit yakınları için size teşekkür ediyorum' dedi.

Bir başbakana, devlet yetkilisine verilebilecek en büyük ödül bu, teyze dedim. Bizi de oğlunuz kabul edin, biz de sizi anamız kabul ediyoruz. Bundan daha büyük gurur, bundan daha büyük lütuf, iltifat ve dua olamaz. Allah bizlere şehit yakınlarımızın, annelerimizin, gazi yakınlarımızın, annelerine sahip çıkacak kudreti ve şefkati nasip eylesin.''

Anlamlı bir günde bir kura çekimini yaptıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, 19 Mayıs'ta 1919'da Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının İzmir'in işgali üzerinde bir istiklal mücadelesi başlattığını kaydetti.

Davutuoğlu, "O mücadelede çok şehit verdik. Ama o mücadele bir milletin onurunu ancak ve ancak fedakarlıklar üzerinde inşa edilebileceğini gösterdi. Onlar bir mücadele ateşini yaktılar. 19 Mayıs'ta yükselen meşale Cumhuriyetimizin kuruluşuna kadar giden onurlu bir zafer tarihe kayıt olarak geçti. Şimdi bizim vazifemiz, Cumhuriyetimizi hem kudretli hem şefkatli kılmak. Devletimizi milletle barışık kılmak, milletimizi devlete güvenir kılmak. Bir şehit yakını, annesi, babası, bir gazi Ankara'ya dönüp baktığında kendisine eli ulaşamayan zayıf ve aciz bir devlet değil, hemen yanı başında her şefkatini gösteren bir devlet görmek ister. Biz böylesi bir devletin hem inşa edilmesi hem de korunması için gece gündüz çalışmakla mükellefiz" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün bin 75 şehit ve gazi yakınına daha kurayla iş imkanı sağlayacaklarını, son bir yıl içerisinde üçüncü kez şehit ve gazi yakınlarının iş kura çekimi yapıldığını hatırlatarak, geçen yıl 22 Temmuz'da 3 bin 521, Ekim ayında, 2 bin 360, 17 Mart'ta 4 bin 435, toplamda ise 10 bin 722 şehit ve gazi yakınını işe yerleştirdiklerini bildirdi.

(Sürecek)