Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki kazı esnasında ortaya çıkan kemiklerin bulunduğu alanda jeoradarla inceleme başlatıldı. Yapılan jeoradar çalışmasıyla defin alanının büyüklüğü belirlenecek.

Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı yakınlarında yer alan Alçıtepe köyü yakınlarında, su hattı çalışması yapan ekipler, yol kenarında yaptıkları kazıda şehit kemiklerine rastlamış, bölge koruma altına alınmıştı. Bitlis Eren üniversitesinden Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Yunus Can Kurban ve Jeofizik Mühendisi Ömrüm Bahar Mısır’dan oluşan ekip, bölgede jeoradar çalışması başlattı. Jeoradarla incelenen alandaki elde edilen veriler, ofis ortamında bilgisayara aktarılarak toprağın 9 metre derinliğine kadar röntgeni çekilmiş olacak. Bununla beraber şehitlik alanının büyüklüğü de ortaya çıkmış olacak.

Çalışmalarla ilgili bilgiler veren Prof Dr . Aydın Büyüksaraç, "Kemiklerin olduğu yerlerde biraz daha genişleterek ne kadarlık bir alanda defin yapıldığını bir araştırma yapıyoruz. Bu yaptığımız çalışma jeofizik jeoradar çalışması. Biz bu çalışmalara 2011 yılında başladık. İlk kez Ağadere Şehitliği’ni çalışmıştık. Orada bu yöntemin başarılı olduğunu gördük. 2013 yılının sonlarında tamamlanan 18 adet daha şehitliği çalıştık. Orada şehitlik sınırlarını tanımladık. Dolayısıyla bu tarafa geçmemiştik. Burada çalışma yapmamıştık. Anlaşılıyor ki burada da çok fazla şehit defin yeri var. Dolayısıyla ilk çalışmayı burada yaptık. Bu alanın Alçıtepe ve civarının yoğun bir şekilde çalışılması, Seddülbahir alanının çalışılması gerekiyor. Bu anlamda kullandığımız yöntem oldukça başarılı sonuçlar verdi. Biz bunları uluslararası alanda yayınlar da yaptık. Bu alana şehitlik bölgesine Çanakkale’ye ilgi özellikle 2015 yılı 100’üncü yıl nedeniyle çekmiş olduk. Dolayısıyla bu alandaki çalışmaların da yapılarak Gelibolu Yarımadası’nın genel bir şehitlik haritasının tanımlanması ve şehitliklerin ihya edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması taban çalışmalarının bitirilmesi gerekiyor. Biz bunun için ekip olarak hazırız. Bu çalışmaların tamamını sonlandırmak için burada çalışmalara devam edebiliriz” dedi.

Jeofizik jeoradar uygulaması hakkında bilgi veren Yunus Can Kurban, “Şuanda bu alanda yer altı radarı çalışması yürütmekteyiz. Yer altı radarı yerin şuanda buradaki sistem yerin 9 metre kadar kesitlerini almakta ve bu sayede burada daha önce defin işlemi yapıldıysa bunların izlerini tespit etmek mümkün olmakta. Daha önce bu şehitlik alanında 31 bölgede yaptığımız araştırmalarda çeşitli bulgulara rastladık. Başarılı sonuçlar elde edildi. O yüzden bu çalışma burada da devam ediyor. Bu cihaz radyo dalgalarını kullanarak yer altına bazı sinyaller gönderiyor. Bu yer altındaki farklı yapılardan kaynaklanan yansımaları tekrar kaydediyor. Bunların daha sonrada ofis ortamında yapılan incelemesinde yer altının görüntüsü daha basit tabir etmek gerekirse röntgeni çekilmiş oluyor. Bu sayede yer altındaki yapılar hakkında buradaki söz konusu defin yerleri bilgi sahibi olmuş oluyor. Bunların ne kadar alana yayıldığı, hangi derinlikte, hangi boyutta olduğu da resim olarak ortaya çıkarılabiliyor” diye konuştu.