Kahramanmaraş’a 25 kilometre uzaklıkta yer alan geçmişte İpek yolunun en önemli stratejik noktası olduğu iddia edilen Fındıcak yeni adı Dönüklü Mahallesi’nde bulunan şehitlik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Toprak kaymasının yaşandığı bölgede yaşayan mahalle halkı, kendilerine bırakılan bu mirasının korunması için yetkililere çağrıda bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı sisteminde kayıtlı olan şehitlerin mezarlarının onarılması için çeşitli başvurular yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Dönüklü Mahallesi eski muhtarı Hıdır Yılmaz, “2008 yılında sel baskınları yüzünden zarar gören şehitliğimiz için internet üzerinden Genelkurmay Başkanlığına dilekçe verdik. Ardından yetkililer geldi bir ay kadar çalışma yaptılar dereyi ıslah etmek için. O çalışma da yarım kaldı. Yapılan keşif çalışması sonucu karşılarında 17 tane şehit çıkınca ihaleye çıkarılarak onarımın yapılacağı söylendi. Ama şehitliğin etrafının genişletilmesinin şart olduğunu öğrendik. Belediyeye iki sefer başvuru yapıldı ama belediye kamulaştırma çalışması yapmadı. O yüzden şehitliğin onarımı ertelendi. Biz bu şehitlerimiz için biz elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Biz bu günleri gördüysek bu şehitlerimiz sayesindedir” dedi.

Diğer illerde yaşayan şehit yakınlarının bayram ziyaretlerinde mezarlığı ziyaret ettiğini kaydeden mahalle halkı, bu ilgisizlikten utandıklarını söylediler.

Araştırmacı Fahri Kurt ise kendi mahallesinde yaşanan bu eksikliğin giderilmesi için tüm çabalarını gösterdiklerini ifade ederek, “En son Ermeniler tarafından 1914’de Zeytun’da isyan ediyorlar. Son isyanda bu bölgede gerçekleşiyor. Ermeni isyanını bitiren yer burasıdır. Onun içinde bu topraklar çok önemlidir. Burada 20 tane şehidin yattığı kayıtlarda var ama Genelkurmay sisteminde 17 tane olduğu belirtiliyor. Önemli olan sayı değil. Bu topraklarımızın da şehitlerimiz yatıyor. Adı kahraman olan şehrimizde böyle kahramanlarımızın perişan bir şekilde şehitliğinin olması hepimizi üzmektedir. 1998’de Mustafa Kurt öğretmenimiz Genelkurmaya bu şehitliğin yapılması için dilekçe yazdı. Ancak daha önceki belediye bu bölge ile ilgilenmedi. İnşallah başta valimiz olmak üzere, büyük şehir belediye başkanımız ve diğer yetkililer burayla ilgilenirler. Güzel bir çalışma yaparlar. Bunun şerefini onurunu hep birlikte yaşarız” diye konuştu.