Çanakkale Savaşları’nın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı, ölümünün 75’inci yıldönümünde, Çanakkale’de ilk kez resmi bir törenle anıldı. Seyit Onbaşı için, 275 kiloluk top mermisini kaldırıp namluya sürdüğü Rumeli Mecidiye Tabyası’nda ve Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde iki ayrı tören düzenlendi.

Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı, ölümünün 75’inci yıldönümünde Çanakkale’de ilk kez resmi bir törenle anıldı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda Rumeli Mecidiye Tabyası’nda, Seyit Onbaşı’nın 99 yıl önce, 275 kiloluk top mermisini sırtlayarak, topun namlusuna sürdüğü noktada bir tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, törene katılan protokol üyeleri ve vatandaşlar, Seyit Onbaşı’nın top mermisini sırtında taşıdığı heykeline kırmızı karanfiller bıraktı.

Tören, daha sonra Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde devam etti. Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını ve hayatını anlatan film gösteriminin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Erat, Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını ve hayatını anlatan bir konuşma yaptı. Seyit Onbaşı’nın torunu Muhammet Yıkar, törende Atatürk’ün Seyit Onbaşı’yı görmek için köye geldiği günü anlattı. Yıkar, Seyit Onbaşı’nın, çobanlık yaparak geçimini sağladığını, buna rağmen kendisine maaş bağlanmasını istemediğini anlatarak, zeytinyağı fabrikasında hamallık yaptığı yıllarda üşütüp zatürre olarak 50 yaşında vefat ettiğini söyledi.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise, bugüne kadar Seyit Onbaşı için ayrı bir anma töreni yapılmadığın hatırlatarak, “Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı, Seyit Onbaşı’nın ölümünün de 75’inci olması dolayısıyla anısına bir tören düzenledik. 250 bin şehidimiz ve sayısını bilmediğimiz gazimiz var. Onlar bu vatan için, millet için yeni nesiller için verebileceklerinin en fazlasını verdiler. Bir insan dava için en çok hayatını verebilir, onlar da bunu verdiler. Öleceklerini bilerek, buraya gelip gazi olarak dönenler de hayatlarını feda ettiler. Yeniden büyük Türkiye’nin varoluş noktasında Çanakkale’de Seyit Onbaşı’nın o zaferi yarattığı alanda böyle bir etkinlikte bir arada olmamızın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Seyit Onbaşı’nın torunu Muhammet Yıkar’a teşekkür plaketi verdi. Tören, Çanakkale Sanat Tiyatrosu tarafından Seyit Onbaşı’nın top mermisini kaldırma anını anlatan kısa bir oyun sahnelenmesiyle sona erdi.

Anma törenine Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Balıkesir Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünivar, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Seyit Onbaşı’nıntorunu Muhammet Yıkar ile çok sayıda davetli katıldı.