Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim borcu nedeniyle emekli olamayan sigortalıların kredi kullanarak emekli olabilmesine yönelik, kullandırılan kredi taksitlerinin SGK’nın Türkiye Halk Bankası’na gönderdiği aylık tutarından kesilerek ödeneceğini, ölüm ve malullük aylıklarının ise banka ile imzalanan protokol dışında olduğunu açıkladı.

SGK, bazı basın yayın organlarında çıkan Türkiye Halk Bankası ile imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, "Dul ve yetimi unuttular" başlıklı habere yönelik yazılı açıklama yaptı. 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" kapsamında SGK prim alacaklarının yeniden yapılandırıldığı hatırlatılan açıklamada, bu süreçte 5510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında bulunan sigortalıların prim borçlarını kolaylıkla ödeyebilmesi için SGK ile Türkiye Halk Bankası arasında kredi işbirliği protokolü imzalandığı belirtildi.

Protokol çerçevesinde, Halkbank’tan verilecek krediden, 5510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında bulunan sigortalıların, prim borcu bulunup, 6552 sayılı Kanun gereğince borcunu yapılandıran ve emekliliğe hak kazanan sigortalıların faydalanacağı belirtilen açıklamada, yapılandırma süresi içinde başvuranlar kredi kullanacağı vurgulandı. Halkbank’tan kullanılacak kredi taksitlerinin, sigortalıya SGK tarafından bağlanacak emekli aylığından kesilerek ödeneceğine dikkat çekilen açıklamada, krediden faydalanan ve emekli aylığı bağlanan sigortalının ölümü halinde, sigortalıya hayat sigortası yaptığı için ödenemeyen kredi tutarı sigorta şirketinden karşılanacağını kaydedildi.

SGK tarafından bağlanan ölüm aylığının, sigortalının ölümü halinde ve SGK mevzuatı gereğince aylık bağlanması şartlarının oluşması üzerine hak sahibi olan eş, çocuk ve ana babaya bağlanan aylık olarak değerlendirildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Malullük aylığı ise çalışmakta iken sigortalının çalışma gücünü kaybetmesi nedeniyle yetkili sağlık kurumlarından almış olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmiş ve Kurumun yetkili kurullarında kabul edildikten sonra, aylık bağlama şartlarını taşıması halinde bağlanan aylık olarak nitelendirilmektedir. Aylık bağlama süreci ile kontrol muayenesi nedeniyle sonucu öngörülememektedir. Ölüm aylığı alan hak sahibinin, evlenme, sigortalı olarak işe başlaması veya ölüm gibi nedenlerle aylık alma şartlarını yitirmesinden dolayı, bağlanan aylıklar kesilmektedir. Bağlanan ölüm aylığının sürekliliği bulunmadığı gibi, süresi de bilinmemektedir. Kullanılan kredinin taksitleri, Kurum tarafından Bankaya gönderilen aylık tutarından kesilerek ödeneceğinden, ölüm ve malullük aylıklarının ise devamlılığı olmadığından Banka ile imzalanan protokol kapsamında bulunmamaktadır."