ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'nın Ilgaz ilçesinin eski belediye başkanı Hakkı Yalçın, sigara bağımlılığından kurtulanlara gömlek hediye ediyor.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994-1999 yılları arasında Ilgaz ilçesinde belediye başkanlığı görevini yürüttüğünü belirtti.

Eşinin eczacı olduğunu belirten Yalçın, "Eşimin yanına gittiğimde sigara nedeniyle hastalanıp ilaç almaya gelenlerle karşılaşıyordum. Sigara yüzünden ne hallere düştüklerini görüyordum. Eşim de sigara içiyordu. Eve geldiği zaman sigaranın kokusu bütün aileye sirayet ediyordu. Eşimin sigarayı bırakması için uğraştım. Sonunda sigarayı bıraktı, şimdi bana dua ediyor. Sigara ile mücadelemiz bu şekilde başladı" dedi.

Yıllardır sigaranın zararlarını anlattığını ifade eden Yalçın, "O gün bu gündür herkese 'sigarayı bırakın' diyorum, sigaranın zararlarını anlatıyorum. Sokaklarda, yolda, misafirliklerde, ziyaretlerde bağımlı olduğunu bildiğim kişilere zararlarını uzun uzun anlatıyorum" diye konuştu.

- Cumhurbaşkanı'nın tavsiyeleri önemli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun yıllar sigara ile mücadele içerisinde olduğunu hatırlatan Yalçın, "Cumhurbaşkanımızın çok güzel tavsiyeleri oluyor. O da bizim gibi uğraşıyor. Sigarasız bir hayat için mücadele ediyor. Bizim yaptığımız da böyle bir şey. Biz, bu işe uzun yıllardır emek veriyoruz" dedi.

Yalçın, sigarayı bırakanları yakından takip ettiğini belirterek, "Sigarayı bırakmaları için insanlarla konuşuyorum. Bırakanlara hemen gömlek hediye ediyorum. Gömleği giydikçe beni hatırlıyor, sigaraya başlayamıyor. Onlara da diyorum ki sigaraya tekrardan başladığın an 20 gömlek alacaksın. Takibini yapıyorum. Hiç haberleri olmadan yanındaki arkadaşlarına da söylüyorum 'sigara içerse bana haber verin' diye. Bugüne kadar 300'ün üzerinde insana sigarayı bıraktığı için gömlek hediye ettim" diye konuştu.

Hedefinin bu sayıyı yükseltmek olduğunu belirten Yalçın, bin kişiye sigarayı bıraktırıp gömlek hediye etmek istediğini kaydetti.

Sigara ile mücadelede herkese pay düştüğünü ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

"Sigara paketlerinin üzerine konulan fotoğraflar önemli. Bu fotoğrafların caydırıcı etkisi olduğunu düşünüyorum. Kanserin bir numaralı sebebi olduğunu herkese anlatıyoruz ve neden sigara içtiğini sorguluyoruz. Başta akciğer ve gırtlak kanseri olmak üzere bütün doktorlarımız da bunları kendilerine iletiyorlar ama ne hikmetse bir türlü bırakmıyorlar. Benim bütün sigara içmeyen arkadaşlarımdan ricam, en yakınlarından başlasınlar onlara güzelce anlatsınlar, anlattıkları boşa çıkmayacak. Bir kişiye dahi sigarayı bıraktırsalar ne mutlu onlara."

Aynı mücadeleyi alkol için de başlatmayı planlayan Yalçın, insanları zararlı alışkanlıklardan kurtarmayı istediğini ifade etti.

Sigarayı bırakanlardan Ekrem Uçaruzun da yıllarca sigara içtikten sonra bırakmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Hakkı Yalçın'ın birçok kez iş yerine gelip sigarayı bırakması konusunda kendisine telkinlerde bulunduğunu belirten Uçaruzun, "Hakkı bey gelip gider sigarayı bırakmamız konusunda bizlere tavsiyelerde bulunurdu. Ben de yapamayacağımı düşünerek girişimde bulunamadım ama bu telkinlerin üzerimde psikolojik etkisi oluyordu" dedi.

Sigarayı bırakmak için Sağlık Bakanlığının ücretsiz verdiği sigarayı bırakma ilaçlarından kullandığını söyleyen Uçaruzun, "Tabii ilaç yardımının da çok etkisi oldu ve çok şükür sigarayı bıraktım. Herkesin sigarayı bırakmasını tavsiye ediyorum. Sigarayı bıraktığım için Hakkı bey beni ödüllendirdi, kendisine teşekkür ederim" diye konuştu.