Yaklaşık 4 yıl önce yasa dışı yollardan yurda giriş yapan Afgan Ali Muhammedi ile Nahit Muhammedi, sığınmacı statüsü alarak yaşamaya başladıkları Van’da kendi örf ve ananelerine göre düğün yaparak dünyaevine girdi.

Yaklaşık 4 yıl önce kaçak yollarla Van’a gelen Ali Muhammedi (26) burada geçici sığınmacı statüsü alarak üçüncü bir ülkeye gitmek üzere yaşamaya başladı. Mesleği terzilik olan Muhammedi, burada bir iş yeri açarak çalışmaya başladı. Ali Muhammedi, bu zaman zarfı içerisinde kendisi gibi sığınmacı olan Nahit Muhammedi (25) ile tanışıp evlenmeye karar verdi. Genç çift, geçen hafta kiraladıkları bir düğün salonunda kendi örf ve ananelerine göre düğün yaparak dünyaevine girdi.

Düğün sırasında damat ve gelin, kendilerine getirilen Kur’an-ı Kerim’i öptükten sonra, davetliler tarafından görülmeyecek şekilde kendilerine büyük bir ayna getirildi. Gelin ve damat ömür boyu mutluluklarının pekiştirmek için aynaya baktı. Afganlı çifti Vanlı komşuları da yalnız bırakmazken, düğünde Afgan müziklerinin yanı sıra Van yöresine ait müzik eşliğinde halaylar çekildi. Davetlilere pasta ve meyve suyunun yanı sıra pilav ikram edildi.

Düğünde çifte yardım eden Bajar Kültür Sanat Danışmanlık Yetkilisi Ayten Oktay, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri, “3. Uluslararası Van Gölü Film Festivali”nin teması "Göç ve Sınır: Mülteci Yaşamlar" olarak belirlendiğini ifade ederek, “Van Gölü Film Festivali olarak bu yıl ’Göç ve Sınır: Mülteci Yaşamlar’ konusunu ele aldık. Bu zaman zarfında Muhammedi çiftinin düğününün olacağını öğrenince çifte yardımımız dokunsun diye kuaför, düğün salonu, müzik grubu bulmada yardımcı olduk. Kendi örf ve ananelerine göre çok güzel bir düğün yaparak dünyaevine girdiler" diye konuştu.