DİYARBAKIR (AA) - Silvan'da 13 askerin şehit olduğu çatışmanın ardından, "görevi ihmal" iddiasıyla haklarında dava açılan 1 albay, 1 binbaşı ve 2 üsteğmenin yargılanmasına devam edildi. 

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadı. Duruşmada, sanıklardan Binbaşı Milbay Şahin'in avukatı Nail Karaaslan hazır bulundu. 

Avukat Karaaslan, müvekkili Şahin'in, iki muvazzaf ve bir emekli albaydan oluşan bilirkişi heyetince hazırlanan ve önceki celse mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna itiraz ettiğini bildirdi. Karaaslan, müvekkilinin itiraz dilekçesini mahkemeye sundu. 

- "Askerler yorgun ve sıcaktan etkilenmişti"

Sanık Şahin'in itiraz dilekçesinde, çatışmada en çok kayıp veren 2. bölüğün yaklaşık 42 derece sıcaklıkta hareket halinde olduğundan yorgun ve bitkin olduğunu savundu.

Olayın olduğu gün PKK'lıların telsiz dinlemelerinin tespit edildiğini bildiren Şahin, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Saat 10.03'teki telsiz dinlemesindeki sadece 4 yer isminin çözümlenmesi 3 saat almıştır. Birliklere bildirilmesi saat 13.20'den sonra olmuştur. Telsiz dinlemesinde görüşmeyi yapan grubun 3-4 kişilik olduğu bildirilmiştir. Bu planlamacıların istihbarat zafiyetidir. Yerimizin belli olduğu değerlendirildi ise operasyon yarıda kesilerek üs bölgesine dönmemiz emredilebilirdi." 

Çatışmadan 4 saat sonra ihtiyat kuvvetlerin bölgeye geldiğini kaydeden Şahin, insansız hava aracı ani hava isteğinden bölgeye 2 saat 50 dakika sonra ulaştığını, 2. Motorlu Tugay birliklerinin ise 3 saat 20 dakika sonra tertiplenebildiğini iddia etti.

Şahin, planlamacıların ihtiyat ve destek unsurlarını süratle devreye sokamadığını aktararak, PKK'lıların yeri belli olunca tüm birliğe bildirdiğini, olay bölgesi için önceki istihbarat raporlarında 8-10 terörist olarak bildirildiğini savundu.

Emir gereği gündüz intikal yapılmadığını iddia eden Şahin, dilekçesinde şöyle devam etti:

"Arazi dağılmaya müsaade etmiyordu. Farklı bölgeye gönderilecek birlik ile irtibat kopacaktı. Birlik yorgun ve vatandaş faaliyeti başladığı için bu bölgede kalındı. Personel yorgunluk ve aşırı sıcak etkisi ile tüm ikazlara rağmen gerekli hassasiyeti gösterememiştir. Ateşle keşif yapmak için kesin bir tehdit tespit edilememiştir. İnsan haklarına saygılı davranılması ve operasyon anında vatandaşların zarar görmemesi için her türlü tedbirin alınması emredilmiştir." 

Şahin, çatışma anlarını ise şöyle aktardı:

"Bulunduğum mevziye el bombası atıldı. İlk atıştan 1 dakika sonra yangın başladı ve mevzilere doğru ilerledi. Birlik yangın ve terörist ateşi arasında kaldı. Rütbeliler dahil personel bilinçsizce hareket etmeye başladı. Zayiatın artmaması için öncelikle personeli sakinleştirmek gerekiyordu. 2. bölüğün devam eden operasyondan alınmış, yorgun ve sıcaktan etkilenmiş olması planlama esnasında dikkate alınmamış, ihtiyat geç devreye girmiştir. Taarruz helikopterleri ateş destek unsuru olarak talep edilmiş olmasına rağmen havada hazır durumda değildi. 10 Temmuz'da kaçırılan askeri personeli bulmak için 2 gün görevlendirilen taarruz helikopteri 14 Temmuz'da bölgede telsiz kestirmesi alındığı halde, talep edilmiş olmasına rağmen görevlendirilmemiştir." 

Şahin, planın teröristlerin etkisiz hale getirilmesini sağlayacak şekilde olmadığını ileri sürerek, plana göre dördüncü sektördeki 2. taburun yerleşmesinin teröristlere bölgeden sıyrılma imkanı verecek şekilde olduğunu iddia etti.

Operasyon planlamacılarının askerlerin yorgun oluşunu dikkate almadıklarını savunan Şahin'in dilekçesinde şöyle denildi:

"Plan teröristlerin etkisiz hale getirilmesini sağlayacak şekilde değildi. Plana göre dördüncü sektördeki 2. taburun yerleşmesi, teröristlere bölgeden sıyrılma imkanı verecek şekildeydi. Teröristlerin kaçış istikametlerinin kapatılması yaklaşık 4 saat sonra oldu. Plandaki Bent deresinin aşılmasının mümkün olmamasından dolayı dere yatağına inilmeye mecbur kalındı. Saat 04.00'da Şorik Tepe'ye ulaşıp telefonla alay komutanı ile görüşmek istedim. İstirahat ettiği belirtildi. Durumu komutana iletmelerini söyledim. Alay komutanı saat 06.00'da arayarak, 'operasyonun açığa çıkmaması için yerinize gömülün' dedi" 

- Ek rapor talebi reddedildi

Müvekkili Şahin'in bilirkişi raporu ile ilgili kaygılar taşıdığını belirten avukat Karaaslan, bilirkişi heyetinin bölge şartlarını dikkate alarak, ek bir rapor düzenlemesini talep etti.

Mahkeme heyeti bilirkişi raporunun yargılama konusu olayın çözümü bakımından yeterli görüldüğünden, ek rapor talebinin reddine karar verdi.

Duruşma, dava dosyasının mütalaa hazırlaması için askeri savcıya gönderilmesine karar verilerek erteledi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 14 Temmuz 2011'de operasyonda olan güvenlik güçlerine yönelik teröristlerce düzenlenen saldırıda 13 asker şehit olmuştu.