Şırnak Belediye Meclisi, şehir merkezindeki 12 mahalle ve 2 meydanın isimlerini değiştirme kararı aldı. Oy çokluğu ile alınan kararın önümüzdeki hafta Şırnak Valiliği’ne gönderileceği belirtildi.

Şırnak Sanat Sokağı’ndaki çalışmaları denetlerken açıklama yapan Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, meydan ve mahalle isimlerini değiştirme kararının halkın talebi olduğunu söyledi. Kadırhan, "Seçim döneminde halkın birebir bize yapmış olduğu bir talepti. Çok da yoğun istek vardı bu konuda. Vakıfkent, Aydınlıkevler gibi anlamsız mahalle isimlerinin değiştirilmesini, kendilerine has mahalle isimlerinin verilmesini istiyorlardı. Biz de bu konuda daha önce meclis kararı almıştık. Genel anlamda sokak, cadde, meydan ve mahalle isimlerinin değiştirilmesi için bir karar almıştık. Bunun ilk adımı olarak mahalle ve iki tane meydan ismini değiştirme çalışması ile başladık. Bunun için tamamen mahalle komisyonlarının, muhtarların ve bizim halkla yapmış olduğumuz diyaloglar sonucu onların öneri ve istekleri doğrultusunda değişiklikleri belirledik. Meclisimizin Cuma günkü toplantımızda bu karar oy çokluğu ile kabul edildi. Şimdi bu kararı valiliğe gönderme süreci var. Önümüzdeki hafta valiliğe aldığımız kararı ileteceğiz" dedi.

ŞIRNAK’TA BİR MAHALLEYE KOBANİ İSMİ VERİLDİ

Belediye Başkanı Kadırhan Vakıfkent Mahallesi için yapılan çalışmalarda halkın bu ismi Kobani olarak değiştirmesini istediklerini ve meclis kararı ile buna onay verildiğini söyledi. Başkan Kadırhan, “Vakıfkent Mahallesi’nden bu öneri geldi. Aslında bizim de aklımızda vardı. Yani böyle bir şeyi düşünüyorduk. Mahalle komisyonu ve mahalleli kendi aralarında oturmuş, muhtarda yaptığı çalışmalar sonucunda ortak bir karar alarak bize bu ismi getirdi. Biz de uygun gördük ve Vakıfkent Mahallesi’nin ismini Kobani Mahallesi olarak değiştirdik. Tabi bu konuda resmi kurumların, valiliğin tavrı da önemli olacak. Bu halkın talebidir. Halkın bizden istediği bir şeydir. Biz de bu taleplere göre değiştirdik. Çözüm süreci de devam ediyor. Bazı yalpalamalara rağmen ama eminim ki süreç dolayısıyla valilik de veto etmeyecek bu isimleri ve kabul edecektir” şeklinde konuştu.

“HALKIN ÇÖZÜM SÜRECİNE OLAN İNANCI ARTACAK"

Çözüm sürecinin her şeye rağmen devam ettiğini belirten Başkan Kadırhan, mahalle isimleri konusunda halkın bazı şeylerin değiştiğinin farkına varacağını ifade ederek, bunun çözüm sürecine katkısı olacağına inandığını söyledi. Kadırhan, "Çözüm sürecine katkısı şu şekilde olur. Tabi halk bu isim değişikliğinden sonra bazı şeylerin yavaş yavaş değişmekte olduğunu görüp çözüm sürecine olan inancını artırır. Bu anlamda faydalı olur diyorum" ifadelerini kullandı.

HALK KARARDAN MEMNUN

Vatandaşlar ise alınan karara olumlu bakarak kendi yörelerine has isimlerin alınmasından mutluluk verdiğini dile getirdi. Halil Katar isimli vatandaş, “Barış diyoruz, kardeşlik diyoruz. Barış ve kardeşlik neyle oluyor. Bunlar hakların verilmesi ile olur. Batıda kendi ismiyle, kendi adıyla mahallelerine nasıl isim veriyorlar, biz de mahallemize Kürtçe isim vermek istiyoruz. Yani normal bir şey, doğal bir şey, bundan daha doğal bir şey olmaz bence” dedi.

Arafat Yumak isimli vatandaş da bu kararın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yumak, "Mahalleler olarak halk gayet memnun isim değişikleri güzel. Çözüm süreci daha inandırıcı gelmeye başladı. Tabi daha valiliğe gönderilmemiş galiba. Olursa daha güzel olur. Hükümet olarak siyasi yönde de olumlu cevap gelirse çok güzel olacaktır" diye konuştu.

Şehir merkezinde bulunan ve meclis kararıyla isimleri değiştirilen mahalle ile meydan isimleri şu şekilde olacak:

“Yeni Mahalle - Cudi Mahallesi, İsmetpaşa Mahallesi - Herekol Mahallesi, Gazipaşa Mahallesi - Fereşin Mahallesi, Vakıfkent Mahallesi - Kobane Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi - Gabar Mahallesi, Atatürk Mahallesi - Çırav Mahallesi, Yeşilyurt Mahallesi - Botan Mahallesi, Gündoğdu Mahallesi - Rojhilat Mahallesi, Dicle Mahallesi - Kato Mahallesi, Şehri Nuh Mahallesi - Şehre Nuh Mahallesi, Aydınlık Mahallesi - Tanin Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi - Besta Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı - Azadi Meydanı ve Ömer Kabak Meydanı - Aşiti Meydanı”