SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Sivas'ın tarihi mirasları arasında yer alan ve hakimevi olarak tahsis edilen konağın, amacı dışında kullanılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

İrcal, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine açıklama yapma gereği duyulduğunu ifade ederek, coğrafi bakımdan doğu ile batı, kuzey ile güney arasında bir konumda bulunan Sivas'ta, Adalet Bakanlığına ait herhangi bir misafirhane bulunmaması nedeniyle kurum çalışanlarının mağdur olduğunu aktardı.

Bu sebeple kentteki tarihi İnönü Konağı'nın hakimevi yapılması için yaptıkları talebin Sivas İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi tarafından kabul edildiğini anımsatan İrcal, konağın amacı dışında kullanılacağı ve halkın kullanımına kapatılacağı gibi basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

İrcal, açıklamasında şunları kaydetti:

"Basında çıkan bir kısım haberlerde maalesef söz konusu konağın bir kesim insanlara peşkeş çekildiği, halkın kullanımına kapatıldığı ve atıl bırakılacağı gibi gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan yorumlar yer almıştır. Başta Ankara-İstanbul-İzmir olmak üzere Konya-Bursa gibi bir çok ilimizde hakimevleri vardır ve hiçbirisi de halkın kullanımına kapalı değildir. Söz konusu İnönü Konağı'nın açık cezaevi kurumumuzca çalıştırılması planlanmakta olup, bahçe bölümü çay bahçesi ve kafeterya, bina kısmının ise restoran ve konaklama tesisi şeklinde kullanılması düşünülmektedir. Hatta söz konusu bahçe ve konağın Sivas halkının düğün ve toplantıları ile çeşitli organizasyonlarına kiralama yöntemiyle açılması da planlanmaktadır. Buradan elde edilecek gelir Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfına aktarılacaktır."

Konakta çalışacak hükümlülerin topluma kazandırılmalarının amaçlandığını, rehabilitasyonları ve yeniden sosyal hayata adapte olmalarına imkan sağlanacağını da belirten İrcal, ayrıca konakta ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün bazı eşyalarının sergileneceği bir bölüm oluşturulmasının planlandığını da sözlerine ekledi.