SİVAS (AA) - Medicana Sivas Hastanesi diyetisyeni Sema Akkaya Demir, zengin bir mutfağa sahip olan Sivas'ta vatandaşları dengeli ve sınırlı beslenme konusunda uyardı.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, kentte sık tüketilen yiyecekler arasında bulunan sulu köfte, içli köfte, Sivas köftesi, mercimek badı, madımak, hingel, katmer ve kelle gibi besinlerin dengeli ve sınırlı miktarda tüketilmediğinde kilo ve sağlık problemlerine neden olabileceğini vurguladı.

Bu tür yemeklerde bazı alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğine dikkati çeken Demir, "Hingel, kesme aşı, katmer, baviko, kelle tatlısı, gömme, peskütan çorbası, sübüra, kete gibi yemekler içeriğinde aşırı yağ ve beyaz un olan yemek çeşitleridir. Bu tür yemekler yüksek kalori değerlerine sahip olduğu için her ne kadar çok lezzetli ve halkın damat lezzetine hitap eden yemekler olsa da dengeli ve sınırlı miktarda tüketilmediğinde kilo alımı ve sağlık problemlerine neden olabilmektedir. ​Sulu köfte, içli köfte, Sivas köftesi, mercimek badı, madımak bu yemekler usulüne uygun birkaç değişiklikle besin değeri ve kalorisi uygun yemekler haline getirilebilir" ifadelerini kullandı.

Yöresel yemekler hazırlanırken un, yağ ve şekerin az miktarda kullanılması uyarısında bulunan Demir, bu yiyeceklerin yanında mutlaka salata ve yoğurt gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini aktardı.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine işaret eden Demir, "Sağlıklı ve dengeli beslenerek uygun kalorili ve besin değeri yüksek yemekler seçerek kilonuzu ve sağlığınızı korumanızı öneriyorum. Su tüketimini de unutmayalım günlük 8-10 bardak yeterli olacaktır. Şu da unutulmamalıdır ki, diyet kişiye özeldir" açıklamasında bulundu.