SİVAS (AA) - Sivas'ın Suşehri ilçesinde bulunan ve yaklaşık 400 yıllık geçmişi olan Akçaağıl köyündeki termal suyun turizme kazandırılması için köylülerin de ortak olduğu şirket kuruldu.

İlçeye 12 kilometre uzaklıkta ve Suşehri-Giresun karayolu üzerindeki Çamlıgöze Barajı yakınında olan termal su kaynağında sondaj yapılarak suyun akış hızı saniyede 16 litreye çıkarıldı. Köylülerin katılımıyla kurulan Akçaağıl isimli şirket, bölgeyi turizme kazandırmak için havuzların yapımına başladı.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alim Akyol,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, sondaj yaparak 54 metreden çıkardıkları su sayesinde termal potansiyeli yükselttiklerini söyledi. İlk etapta yüzme havuzları yapacaklarını dile getiren Akyol, çalışmalar tamamlanınca havuzları hizmete sunacaklarını aktardı.

Akyol, suyun gerekli tahlillerini, İstanbul Teknik Üniversitesinde yaptırdıklarına işaret ederek, "Suyumuzun romatizma, böbrek taşı düşürme, cilt hastalıkları, ayak mantarları gibi hastalıklar için çok şifalı bir su olduğu belgelendi" dedi.

Su sıcaklığının 48 derece olduğunu belirten Akyol, şunları kaydetti:

"Tarihi çok eskilere dayanan ve yaklaşık 400 yıllık olan kaplıca suyumuz, yıllardır bu bölgede bulunuyordu. Fakat suyun debisi çok azdı ve tesis yapımında yeterli değildi. Biz de Akçaağıl köylülerinin katılımıyla 160 ortaklı olarak kurduğumuz Akçaağıl AŞ adındaki şirketle ilk etapta gerekli fizibilite çalışmaları yaptık ve sondaj vurdurduk. 54 metre derinliğinde suyu bulduk. Şu anda çıkan suyumuz akış hızı mevcut suyla birlikte saniyede 16 litre."

Yaklaşık 2 ay içerisinde havuzları faaliyete geçirerek halkın hizmetine sunacaklarını dile getiren Akyol, "2016 yılı içerisinde ise 16 odalı otel ve 15 odalı apart ev proje çalışmalarımıza başlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalar ile ilgili tüm işlemlerimiz tamamlandı. Ayrıca günübirlik yüzme havuzları da yapılacaktır" diye konuştu.