SİVAS (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ, "Sağlıklı bir ruh hali için insan başkalarını sevecek. Başkalarını severken de rengine, diline ve dinine bakmayacak. Gözyaşları aynı, farklı bir gözyaşı rengi yok. Kimsenin kimseden üstünlüğü yok, bu ülke 35 yıldır terör belasıyla birçok şey kaybetti" dedi. 

Kızıldağ, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından odanın konferans salonunda düzenlenen "Mazeret Yok" konulu konferansta yaptığı konuşmada, değişik meslek gruplarındaki insanların yaşamlarından ve başarı öykülerinden örnekler verdi.  

Başarılı bir insan olabilmenin yolunun iyi bir aileye, eğitime ve çevreye sahip olmaktan geçtiğini aktaran Kızıldağ, insanların karakterinin büyük oranda 7 yaşına kadar oluştuğunu, 12 yaşına gelindiğinde şekillendiğini belirtti. 

Kuşaklar arası yaşanan değişimi örnekler vererek anlatan Kızıldağ, insanlar arasındaki iletişimin öneminden bahsetti. Her insanın içinde iki farklı benlik bulunduğunu dile getiren Kızıldağ, "Biri sizinle beraber doğar ve sizinle beraber ölür, o içinizdeki çocuktur. 3 yaşında da 93 yaşında da aynıdır. Birde annenin, babanın ve çevrenin istediği benlik vardır. Biz millet olarak içimizdeki çocuğu çok erken yaşlarda öldürürüz. Toplum 16 yaşına gelince içindeki çocuğu öldürüyor, en büyük iletişim problemimiz bu" dedi. 

Kendisiyle problemi olan bir insanın çevresiyle barışık olmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Kızıldağ, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Sağlıklı bir ruh hali için insan başkalarını sevecek. Başkalarını severken de rengine, diline ve dinine bakmayacak. Gözyaşları aynı, farklı bir gözyaşı rengi yok. Kimsenin kimseden üstünlüğü yok, bu ülke 35 yıldır terör belasıyla birçok şey kaybetti. Sağlıklı bir ruh hali için insan çalışmayı sevecek ve yaptığı işi sevecek. Bu ülkenin yüzde 80'i yaptığı mevcut işi sevmiyor. 10 yıldır düzenli olarak araştırma yapıyoruz, yüzde 22 seven var, yüzde 78'i sevmiyor. Doktor da mühendis de pilot da sevmiyor. İşini sevmeyen bir insanın dünyayla barışık olması mümkün değildir. İnsan ait olduğu yeri sevecek ki mutlu olsun. Sağlıklı bir ruh hali için insanın sağlam bir inancı olacak. İnsanın sağlam hayalleri olacak ve o hayalleri bağlı planları ve o planlara bağlı uygulamaları olacak. Hayali olmayanın geleceği olmuyor."

İnsanların en çok mazeret ürettiğini ve kendisinin bugüne kadar yaklaşık 1 milyon kişiye "mazeret yok" kelimesini tekrar ettirdiğini belirten, "Üretmek, değişmek, gelişmek, kendin ve ülken için ölüm hariç mazeret yok" ifadelerini kullandı. 

Başarılı olabilmenin yollarını da anlatan Kızıldağ, birinci unsurun kesintisiz çalışmak olduğunu söyledi. Koşullara ayak uydurabilmenin de önemli olduğunu vurgulayan Kızıldağ, kurumsal kalitede bütünlüğe önem verilmesi gerektiğini aktardı. 

Sivas Valisi Alim Barut'un, Kızıldağ'a plaket verdiği konferansı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, STSO Başkanı Osman Yıldırım, iş adamları ve üniversite öğrencileri izledi.