SİVAS (AA) - Sivas'ta, pazar günü şehit Muhammed Onur Demir'in cenaze töreni için vatandaşları ücretsiz taşıdıkları gerekçesiyle halk otobüsü şoförlerine ceza verildiğine ilişkin haberlerin asılsız olduğu belirtildi.

Sivas Belediyesi Ulaşım Koordinatörü Erdoğan Yuvacı, iddialara yönelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk otobüsü şoförlerinden bazılarının kendisini aradığını ve mahallelere gerçekleştirilen seferleri durdurarak cenazeye katılmak için izin istediklerini söyledi.

Toplamda 249 araç bulunduğunu ve yaz döneminde bunlardan yaklaşık 80'inin vardiyalı olarak çalışmadığını anlatan Yuvacı, "Biz de mahalle seferlerini aksatamayacaklarını, çok arzu eden şoför arkadaşların, yerlerine şoför bularak cenazeye katılabileceğini söyledik. Mahallelerden de vatandaşların cenazeye katılmak istediklerini, dolayısıyla otobüs seferlerini aksatmamızın doğru olmayacağını ifade ettik" dedi.

Daha sonra bu kişilerin kendi inisiyatifleriyle otobüs seferlerini iptal ederek şehit cenazesine katıldıklarını belirten Yuvacı, şöyle konuştu:

"Bize mahallelerden şikayetler geldi. Araştırdık, bu arkadaşların mahalle seferlerine gitmeyerek oradaki vatandaşları mağdur ettiğini belirledik. İzinsiz cenazeye katılan arkadaşların savunmasını istedim. Bir arkadaşımız da savunmasını yazmış ve internete koymuş, 'Şehit cenazesine katılmak istiyoruz, belediye ve kooperatifimiz tarafından engelleniyor' gibi ifadelerle yalan beyanlarda bulunmuş. Bizim kimsenin şehit cenazesine katılmasına müsaade edip etmeme hakkımız yok ama kamu hizmeti veriyoruz ve bu hizmeti de aksatmamamız lazım." 

- "Bu yalan bir haber"

Yuvacı, bu kişinin yaptığının yasal olamadığını dile getirerek, "Şehitlerimiz bizim en hassas noktamız. Halkımız da çok duyarlı ama yalan yanlış birtakım ifadelerle bizi çok zor duruma soktu. Biz de bu arkadaşımıza bir daha halk otobüsü kullanamayacağını bildirdik" ifadelerini kullandı.

Bu durumun basına doğru yansıtılmadığını savunan Yuvacı, şunları kaydetti:

"Yaptığımız doğru bir işlemdi. Kişilerin inisiyatifine göre kamu hizmetinin aksatılmasına müsaade etmeyiz. Seferini aksatıp katılamayan toplam 7 arkadaşımız var, 6 kişinin savunmasını aldık. Bizim ceza verme yetkimiz de yok. İşledikleri suça göre savunmalarını alarak resmi yazıyla encümene sevk ediyoruz. Encümenimiz de yasal çerçevede işlem yapıyor. Daha arkadaşlarımızın savunmalarını bile tamamlamadık ki ceza vermiş olalım. Sadece belediye ve kooperatifi yalan haberlerle zor duruma soktuğu için inisiyatif alarak, bir kişiye halk otobüsü kullanamayacağını belirttik. Diğerleriyle ilgili verilmiş bir ceza yok. 10 gün uzaklaştırma gibi bir durum da söz konusu değil. Dolayısıyla cenazeye yolcu taşımak ya da ücretsiz taşımak gibi bir durum da yok. Bu yalan bir haber. Atılan başlık da çok çirkin, çok ayıp. Bu tarz olaylara da imtiyaz tanımayacağımızın bilinmesini isteriz." 

- "10 gün uzaklaştırma vermek bizim inisiyatifimizde değildir"

Sivas Özel Halk Otobüsleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Şaban Yalman da çalışan şoförlerin cenazeye katılamayacağını, bu durumda merkeze gelmek ya da mahallesine gitmek isteyen vatandaşların mağdur olacağını dile getirdi.

Bazı şoförlerin, kendileri ve belediyenin uyarısını dikkate almayarak durak yerini terk edip seferlerini aksattığını anlatan Yalman, şöyle devam etti:

"Basında 'Ücretsiz yolcu taşıdıkları için cezalandırıldı' ifadesi kullanıldı. Başlık çok rahatsız edici. İnsanların hassas noktalarıyla oynuyorlar. Böyle bir şey yok. 'Şehit cenazesine gitti ve ücretsiz yolcu taşıdı' diye ceza verilmiş değil. Bu arkadaşımız yapması gereken işini terk edip izinsiz gittiğinden dolayı ceza almıştır. 22 kişi yoktur, burada 7 kişi konuyla ilgilidir. Bu 7 kişiden biri artık otobüs kullanamayacaktır. Diğerlerinin de belediye encümeninde durumları görüşüldükten sonra ceza verilecek ya da verilmeyecektir. 10 gün uzaklaştırma vermek bizim inisiyatifimizde değildir. Şu an arkadaşlarımızın biri hariç hiçbiri ceza almamıştır. Bu arkadaşımızın verdiği haberin tamamı yalan yanlış beyanlardan ibarettir. Bu olay çarpıtılmıştır. Biz şehitlerimiz için her şeyimizi vermeye hazırız."