Sivas’ta 30’uncu Ahilik Kültürü Haftası düzenlenen çeşitli etkinlikler kutlandı.

Ahilik Haftası dolayısıyla Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde başlayan kortej yürüyüşü Kongre Müzesi bahçesine kadar devam etti. Programa Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Vali Davut Gül ahiliğin sosyolojik bir olgu olduğunu belirterek,"Esnaflar bir şehrin barometresi esnafın gözüne baktığınızda, eğer gülüyorsa, mutluysa, gözlerinin içi gülüyorsa o şehirde işler iyi gidiyordur. Esnafların yüzü asıksa, mutsuzsa bir sıkıntı var demektir, o açıdan esnafların hal ve hareketleri bir şehirde, bir ülkede genel gidişatı gösteriyor. Esnaflar ticaret yaparken aynı zamanda mahallede bir anlamda güvenliği sağlıyorlar, bir yandan psikolojik destek veriyorlar, bir yandan komşuluk yapıyorlar. Toplumun her kesimine adres soranından tut, ekonomik sıkıntısı olana kadar, bütün herkesin işinin düştüğünü biliyoruz" dedi.

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ise ahi teşkilatının yaklaşık 800 yıl önce Ahi Evran tarafından kurulduğunu belirterek,"Zamanın ekonomik, kültürel, sosyal faaliyetlerinde düzenleyici rol üstlenmiştir. Bu rolüyle ahilik teşkilatı Selçuklu ve Osmanlı devletleri dönemlerinde kalite anlayışı ile standart oluşturulmasıyla, verimliliğe verdiği önemli uzmanlaşmış kalifiye iş gücü eğitimi ile dini ve güzel ahlak eğitimi ile toplumsal görgüye kattığı kurallarla toplumun genel refahına önemli fayda sağlanmıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yılın ahilik onur ödülü Vali Davut Gül’e verildi. Yılın ahisi seçilen camcı Ayaz Usta’ya Vali Davut Gül tarafından dua edilerek cübbe ve kaftan giydirildikten sonra plaket verildi. Programda yılın kalfası ve yılın çırağı seçilen Yılmaz Öncü ile Faruk Çalış’a hediyeleri verildikten sonra farklı mesleklerde odalar tarafından belirlenen esnafların yemin töreni yapıldı. Yemin töreninin ardından Kırşehir Ahi Şed Kuşatma ekibi tarafından usta çırak ilişkisinin anlatıldığı gösteriye yer verildi. Ahilik Haftası etkinlikleri etli bulgur pilavı ikramı ile sona erdi.