DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyon, bölgede siviller bulunabileceği ihtimali dolayısıyla hassasiyetle yürütülüyor. Güvenlik güçlerinin çalışmaları büyük titizlikle sürdürmesinin yanı sıra bölgenin labirenti andıran dar sokaklardan oluşması, operasyonun tamamlanmasını geciktiriyor.

Sur'da Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca yürütülen "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu" tamamlanma aşamasına geldi.

İlçede 243 teröristin etkisiz hale getirildiği ve 245 el yapımı patlayıcının imha edildiği operasyonda sona yaklaşılırken, teröristler Hasırlı ve Savaş mahallerinin bir bölümünde sıkıştırıldı. Yaklaşık 20 teröristin bulunduğu tahmin edilen iki mahallede teröristlerle sık sık sıcak temas sağlanıyor.

Operasyonun, söz konusu bölgedeki yaklaşık 80 evde yapılacak kontrol ile 6 mahalledeki patlayıcıların infilak ettirilmesinin ardından sona ermesi bekleniyor.

Güvenlik güçlerinin sivil hassasiyetiyle yürüttüğü çalışmalar, bölgenin labirenti andıran dar sokaklardan oluşması ve evlerin bitişik durumda bulunması, operasyonun tamamlanmasını geciktiriyor.

-Siviller için operasyona ara verilerek koridor açıldı

Vatandaşların can güvenliği ve güvenli şekilde tahliyesi için her türlü önlemi alan TSK ve emniyet unsurları, vatandaşların güvenliği için operasyonları hassasiyetle yürütüyor.

Bu amaçla sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde sivillerin tahliyesi edilebilmesi ve bölgedeki terör örgütü mensuplarının teslim olması için zırhı araçlardan yapılan anonslar eşliğinde 17, 18, 19 ve 23 Şubat'ta 16.00 ile 17.00 saatleri arasında güvenlik güçlerince operasyona ara verilerek koridor açıldı. Buna karşın sadece biri yaralı 6 kişi tahliye edildi, 3 terörist de teslim oldu.

Söz konusu mahallelerde sivillerin bulunduğu iddiasının sürmesi üzerine 24 Şubat Çarşamba günü 15.30-17.00 saatlerinde yeniden güvenlik koridoru oluşturuldu. Bir gün öncesinde yazılı ve görsel basın ile bilgi verildi, operasyon bölgesindeki 8 ayrı noktada da sabah saatlerinden itibaren hoparlörlerle duyuru yapıldı ancak söz konusu bölgeden herhangi bir sivil ya da terörist çıkmadı.

Son defaya mahsus olmak üzere 26 Şubat'ta 15.30-17.00 saatleri arasında Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Dört Ayaklı Minare bölgesinden varsa sivillerin tahliyesi amacıyla sağlık ekiplerinin de hazır bekletildiği koridor oluşturuldu ancak buna rağmen operasyon bölgesinden çıkış olmadı. Aynı gün helikopterle havadan çekilen görüntülerde, sivillerin tahliyesi maksadıyla tedbir alındığı sırada teröristlerce Köprülü Sokak bölgesindeki yollara el yapımı patlayıcı döşendiği tespit edildi.

-Zırhlı araçlardan sık sık anons yapılıyor

Güvenlik güçleri, çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğu öne sürülen 2 mahallede sivillerin tahliyesi ile bölgedeki PKK'lı teröristlerin de teslim olması için sık sık anons yapıyor.

Sivillere yönelik, "Günlerdir terör örgütünün baskısı nedeniyle büyük eziyet çektiğinizi biliyoruz. Terör örgütünün zulmüne son vermek, can güvenliğinizi sağlamak ve kamu düzenini yeniden tesis etmek için güvenlik güçleri, her türlü gayreti göstermektedir. Operasyon artık son aşamaya geldi. Teröristler dar bir alanda sıkıştırıldı" ifadelerine yer verilen anonslarda teröristlere yönelik şu çağrıda bulunuluyor:

"Ölümü değil, yaşamı seçin. Gelin kanunun ve adaletin kollarına teslim olun. Sizlere asla zarar verilmeyecektir. Güvenlik güçlerinin ilerleyemediğini söylüyorlar, buna inanmayın. Sizleri kandırıyorlar. Silopi'de, Cizre'de huzur ortamı tam olarak sağlandı, çok yakında Sur'a da huzur gelecek. Devletin kararlılığı ortadadır. Mücadele, hepiniz teslim olana kadar devam edecek. Teslim olanlar, şimdi devletin güvencesindedir. Daha fazla ölüme neden olmayın. Sizin canınız ve kanınız üzerinden kimsenin menfaat sağlamasına ve siyaset yapmasına müsaade etmeyin. Söylediklerimizi iyi düşünün. Bir an önce kararınızı verip, devletin şefkati ve adaletine teslim olun."