Siyahareketi’nin Suriye’de Bayırbucak Türkmenleri için yaptıracağı 700 öğrenci kapasiteli okul projesi başladı.

Suriye’de süren iç savaştan en çok etkilenen kesim olan Türkmenlerin acil ihtiyaçlarının tespit edilerek karşılanması amacıyla Hatay’a komşu olan Suriye topraklarında çalışmalar yapan Siyahareketi ekibi Samsun’a döndü. Konu ile ilgili detaylı bilgiler veren Samsun İnsani Yardım Hareketi Başkanı İdris Akdin, 2015 baharına yetiştirilmesi planlanan proje ile bölgede halen çadırlarda verilen eğitimin sağlıklı ortamlara kavuşturulacağını ifade etti. Akdin, hafta başında bir TIR dolusu unu bölgeye gönderen Siyahareketi’nin özellikle çocuklar için başlattığı “Bere, Atkı, Çorap, Eldiven: 10 Lira” kampanyasının da devam ettiğini belirtti.

Akdin, “Okulu yapmayı düşündüğümüz okul yeri halen Türkiye-Suriye sınırından Suriye içlerine doğru 1,5 millik (yaklaşık 3 km) bir tampon bölgededir. Suriye savaş uçakları ve helikopterleri bu bölgeye girememekte, girdiğinde ise angajman kuralları gereği düşürülmektedir. Bu bölgede yer alan ve ayrıca konumu nedeniyle bir vadinin sırtı Suriye’ye dönük ve yüzü ise Türkiye tarafına dönük, hemen hemen Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasına yakın bir yere kurulacak okul, çevre köylerin öğrencilerin yararlanacağı yaklaşık 700 kişilik kapasitede olacaktır. Eğitim 4+4+4 şeklinde 1. sınıftan 12. sınıfa kadar olacaktır. Okulumuz 12 derslikten oluşacak ve 38 öğretmenle eğitim hizmetini gerçekleştirecektir” dişe konuştu.

Daha önce bölgeye yardım götüren TIR’ların durdurulması ile kamuoyunun gündemine gelen Bayırbucak bölgesi, Suriye’nin Lazkiye kentine bağlı. Lazkiye kent merkezi ve sahil bölgesi olan Bucak’taki bazı köylerde Nusayriler yaşıyor. Bayırbucak Türkmen bölgesinin sahil kısmını oluşturan “Bucak” bölümünün tamamına yakını Suriye rejiminin elinde iken, “Bayır” bölümü ise dağlık bölge olup, dağ köyleri ve mezralardan oluşuyor. “Bayır” bölgesinin tamamına yakını Türkmenlerin elinde bulunuyor. Suriye ordusu tarafından sürekli bombalanan Bayırbucak Türkmen bölgesi halkının büyük bir bölümü Hatay’daki çadır kentlerde bulunmakla birlikte dağlık bölgede halen 6 bin 500-7 bin kişi yaşıyor. Bayır bölgesinde 600-700 civarında öğrenci bulunuyor. Bu yıl içinde Çümeren mezrasındaki okul Suriye rejimi tarafından iki kez vurulurken, Kulcuk, Çukurcak ve Kepir mezrasındaki okullar da füzelerle vurularak kullanılamaz hale getirildi.