Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ergün Peker, soba yakarken parlayıcı maddelerin kullanılmaması gerektiğini, yangınlara ve zehirlenmelere sebep olduğunu söyledi.

Kış aylarının gelmesiyle evlerde veya iş yerlerinde soba yakılmaya başlandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlar soba yakarken genellikle parlayıcı maddeler kullanılmasın büyük risk oluşturduğu belirtiliyor. Tehlikenin farkında olmayan vatandaşlar yangınla burun buruna geliyor. Özellikle kış aylarında görülen yangınların bir çoğu ise sobadan dolayı çıkıyor.

Konuyla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan İtfaiye Daire Başkan Ergün Peker, vatandaşların sobaların yakılması esnasında benzin, tiner, mazot gibi parlayıcı malzemelerden uzak durması gerektiğini belirtti. Sobaların tutuşturucu maddeler aracılığıyla yakılması gerektiğini ifade eden Peker, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tutuşturucu maddelerle sobayı üstten yandığına emin olmamız gerekir. Yanmayan bir soba karbonmonoksit gazı çıkartacaktır. Sobanın çevre tedbirlerini iyi şekilde almak lazım. Önünde sağında solunda yanıcı maddeleri bırakmayacağız. Sobadan dolayı çıkan yangınlar bizim ön planda olan yangınlarımızdır. Farkına varılmadığı takdirde, gerekli önlemler alınmadığı takdirde sobadan sıçrayan bir kıvılcım, çevresinde yanıcı bir unsur varsa da onu tutuşturuyor. Günümüzde birçok eşyada petrol karışımı var. Çok hızlı bir şekilde yanmaya müsait. O anda kimse yoksa, çok hızlı şekilde karbomonoksit gazının evin içine yayılması ve evde bulunan canlıların olumsuz etkilenmesine sebebiyet veriyor.”