BURSA (AA) - Bursa'da bazı sendika ve sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan bir grup, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıl dönümü nedeniyle yürüyüş düzenledi.

Gruptakiler, Setbaşı Köprüsü'nde toplanarak Atatürk Heykeli'ne yürüdü. 

Grup adına açıklama yapan HDP Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, herkesin bu topraklarda yaşayabilmenin bedelini çok ağır ödediğini söyledi. İşçilerin, maden ocağında yaşamını yitirmesinin bir kader olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz hepimiz o kadar çok acı bedeller ödeyerek bu topraklarda yaşama mücadelesi veriyoruz. Birlik oluşturup, bu ölümün bizim kaderimiz olmadığını ve buralarda daha çok yaşanabilir bir ülke nasıl yaratabiliriz?' Hep birlikte bu ülkeyi nasıl özgürlükler ülkesi yapabiliriz? diye düşünmemiz lazım. Buralarda siyasi aktörlerin siyasetçilerin günahlarının o kadar çok olmasına rağmen hiçbir şey olmamışcasına siyasal mücadeleyi sürdürüyorlar. Biz de seyirci olarak onları izliyoruz. Bu olay başka ülkelerde olmuş olsaydı bir çok bakan görevini terk ederdi. Ama ne hikmetse bütün olumsuzluklara rağmen hiçbir şey olmamışcasına görevlerini sürdürüyorlar. Biz de parlamentoda bulunan siyasi partiler bir bütünlük içerisinde bunları seyrediyoruz. Burada diğer dost partilerin de birlik içerisinde geleceği birlikte inşa edeceklerini umut ediyorum."

Yürüyüşte başında '302' yazılı kask bulunan Şenol Gül de bunun çok anlamlı bir rakam olduğunu belirterek, "Biliyorsunuz ki kaybettiğimiz canların sayısı 301'dir. Kafamdaki kaskta yazan 302 ise 301+1'dir. Buradaki artı bir, ölen benim. Ölen insanlığın kendisidir. Ölen yetim kalan çocuklardır. Dul kalan eşlerdir. 302'nin anlamı budur" ifadesini kullandı. 

- Balıkesir'de oturma eylemi

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'de bazı sendika ve sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan bir grup, facianın yıl dönümü dolayısıyla oturma eylemi düzenledi.

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Ahdurrahman Bulut, Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda gerçekleşen oturma eylemi ile ilgili gazetecilere açıklama yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan facianın son olmasını dilediklerini söyledi. 

İş kazalarını "kader" olarak gören zihniyetin değişmesi gerektiğine işaret eden Bulut, "301 maden emekçisinin ölümüne sebep olanların yargılandığı Soma davasının başından beri takipçisiyiz. Sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

CHP Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça ve Haluk Ahmet Gümüş’te destek verdiği eylem, açıklamanın ardından sona erdi. 

- Yalova'da sendikalardan basın açıklaması 

YALOVA (AA) - Yalova'daki sendikalar ve sivil toplum örgütleri soma faciasının birinci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

DİSK, KESK, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) üyeleri, Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. 

Grup adına basın açıklaması yapan Tüm-Bel-Sen Yalova Şubesi Sözcüsü Cihan Kocadağ,  Soma'da yaşananların kaza değil cinayet olduğunu öne sürerek, "Biz Soma'da 301 madencinin ölümüne sebep olanların yargılandığı Soma davasının hep takipçisi olduk ve sorumluların cezalandırılmasına kadarda takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Basın açıklamasından sonra grup dağıldı.