Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca Mahallesi’nde yapılacak termik santralle gündeme gelen Kolin A.Ş., ilçeye dikeceği 60 bin zeytin fidan için ilk adımı atarak yağmur altında 2 bin 500 zeytin fidanını toprakla buluşturdu.

Soma’da toplam 60 bin zeytin ağacının dikilmesini kapsayan, Kolin Şirketler Grubuna bağlı Hidro-Gen A.Ş. ile Soma Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında zeytin fidanı dikim şenliği yapıldı. Soma’nın Avdan Mahallesi Kurtboğazı mevkisinde belediyeye ait 100 dönümlük arazide gerçekleştirilen zeytin fidanı dikimi şenliğine Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber, Uğur Aydemir, Kolin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, Kolin Şirketler Grubu Enerji Başkanı Murat Zekeriya Aydın, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ”

Törenin açılış konuşmasını yapan Kolin Şirketler Grubu Enerji Başkanı Murat Zekeriya Aydın, “İçerisinde çok büyük madencilik faaliyetlerinin de içinde olacağı yılda 5 milyon ton kömür çıkarılmasının hedeflendiği 30 yıl boyunca ciddi bir madencilik faaliyetini de ihtiva eden entegre bir projeden bahsediyoruz. Bu madencilik faaliyetlerinin ilk 18 yılı yer üstünde yani iş güvenliği bakımından daha az riskli bir ortamın oluşturulabildiği yer üstünde açık ocaklarda yapılacak. Bu projenin maden ve santral tarafını birlikte düşündüğümüzde işletmeye geçince 30 yıl boyunca bin kişiye istihdam sağlanması, inşaatı sırasında da 2 bin kişiye istihdam sağlanması söz konusu olacak. Tabi ki istihdamın yanında çok önemli bir politikaya da enerji politikasına da hizmet etmiş olacak bu yatırım. O da enerjide dışa bağımlılığın azaltılması politikasıdır. Her yıl 250 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı da önlenmiş olacak yerli kömüre dayalı bu proje ile” dedi.

“SANTRAL VEYA ZEYTİN ARASINDA TERCİH YAPMADIK”

“Kolin Şirketler Grubu olarak hiçbir zaman zeytincilik, zeytin, madencilik ve santral yatırımı arasında bir tercih yapma noktasında olmadık” diyen Aydın şöyle devam etti:

“Bunları beraber eş anlı olarak geliştirebileceğine inandık ve bu doğrultuda projelerimizi geliştirdik. Bunun içindir ki santral sahasında bulunan zeytin ağaçlarının yaklaşık 10 katını yani 6 bin zeytin fidanını çok daha uygun ortamlarda, sağlıklı gelişim gösterebilecekleri uygun ortamlarda dikmeyi taahhüt ettik. Bu yatırımların gerçekleşmemesi 7 bin 500 kişinin işsiz kalması, binlerce kişinin etkilenmesi, kişisel menfaatleri bakımından onlara fayda sağlıyor olabilir ama biz Soma’nın ve ülkenin menfaatine olmadığını düşünüyoruz bu yatırımları durdurmanın. Bu yatırımları durdurmak belli kişilerin menfaatine gelse de ülkemiz ve Soma’nın menfaatine değildir. Hep bu duygu ve düşünceler içinde olduk.”

ZEYTİNLER TERMİK SANTRALIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN UZAKTA YETİŞECEK

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ise, “6 bin zeytin ağacımız kesildi. Keşke bunu kesilmeden yapma imkanı doğsaydı. Ama ne zeytinden ne de enerjiden vazgeçemeyiz. Yaşadığımız günün şartları bizi buna zorluyor. 6 bin zeytin ağacımız gitti ama yerine inşallah 60 bin zeytin ağacımız gelecek. Onlar da yeşerecek. Çok daha uygun ortamlarda, termik santralin de olumsuz etkilerinden uzak bir noktada zeytinciliği burada başlatmış oluyoruz” diye konuştu.

ZEYTİN AĞAÇLARINI BAHANE EDEN PROVOKATÖRLER

Bir Grup provokatör tarafından zeytin ağaçlarının bahane edilerek Soma’nın karanlık günlere götürülmeye çalışıldığına dikkat çeken AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de, “Buradan çok duyarlı Soma halkımıza, belediye başkanımıza, kaymakamımıza teşekkür ediyorum sağduyulu davrandıkları için. Soma’yı inşallah yeniden aydınlık günler bekliyor. Aydınlık günlere kavuşacağız. Zeytin ağacını bahane ederek hiç kimse olay çıkarmasın. Biz AK Parti iktidarları olarak , iktidara geldiğimiz günden bugüne 3 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Sadece Manisa’mızda 53 milyon fidan diktik” şeklinde konuştu.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da şunları söyledi:

“Bugün burada 6 bin zeytinin dikilmesiyle ilgili projenin başlangıcı olması bizi mutlu kılıyor. Biz toplum kalkınması projesi kapsamında sosyal yardımlaşma vakfımızla birlikte de bir zeytin projesi geliştiriyoruz. İnşallah bütün köylülerimiz de başvurur. Zeytin dikimi yapmak isteyen, uygun arazisi olan herkese proje kapsamında fidanlar dağıtıp zeytin varlığımızı ilçe genelinde artırmayı hedefliyoruz.”

"PROJENİN ÖNÜNE ENGEL OLMAK İÇİN BİR SÜRÜ PROVOKASYON YAPTILAR"

Programda söz alan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber de yapılamayan termik santral için sürekli provokasyonların yapıldığını belirterek, zeytin ve zeytin ağaçları ile ilgili kanunun hakkında açıklamalarda bulundu. Berber, "Şu Akhisar’dan Manisa’dan Soma’mıza kadar gelen Soma’dan Bergama’ya kadar giden bu yolun sağlı sollu tamamı zeytinlerle kaplı. Peki, bu yol yapılırken yolun geçtiği yerlerde zeytin ağaçları yok muydu? Bu zeytin ağaçları yol yapıldığı sırada buradan sökülüp başka yere taşınırken medyamız, Türkiye kamuoyu neredeydi acaba? Demek ki toplumun, milletin, halkın eğer daha büyük bir menfaati varsa zeytin ağacını başka bir yere taşıyarak dikmek yerinde ve güzel bir davranıştır. Hiç kimsenin dikkatini bile çekmedi. Böyle büyük bir yatırım ve istihdamı Türkiye ekonomisi yüz milyonlarca dolar ekonomik kazanç sağlayacak, binlerce insanımıza iş ve aş sağlayacak bir projenin önüne engel olmak için bir sürü provokasyon yaptılar. Ama biz AK Parti iktidarı olarak bunlara pabuç bırakmayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz. Zeytin ağacı da insana en faydalı, yararı en fazla olan bir ağaç olduğu için kutsaldır. Yoksa kendiliğinden değil. O insana hizmet ettiği için büyük fayda sağladığı için kutsaldır. Onun için hiçbir şeyin kutsiyeti kendinden değildir. Hepsi insana endeksli olarak, kutsaldır." diye konuştu

"ZEYTİN KANUNU’NDA DÜZENLEME YAPACAĞIZ"

Meclis açılır açılmaz zeytin ve zeytin ağaçları ile ilgili kanunda bazı düzenlemeler yapacaklarını kaydeden Berber, "Zeytin kanunu ile ilgili bazı istisnalar var. Bu istisnalarla ilgili düzenlemeyi meclis açılır açılmaz gündemimize alıyoruz. Bununla ilgili düzenlemeyi yapacağız. Zeytin ağaçlarını bir yandan korurken bir yandan da böyle yatırımların önüne engel olmak isteyenlerin bu engelini yasal olarak ortadan kaldıracağız. Kimse artık gidip de zeytin ve zeytin ağacını bahane ederek ülkemizin, bölgemizin böyle büyük yatırımlarına engel olamayacak." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yağmurdan dolayı çamur deryasına dönen 100 dönümlük araziye ilk zeytin fidanları protokol üyeleri tarafından dikildi. İlk etapta 2 bin 500 zeytin fidanı dikilirken ilerleyen zamanlarda belediyeye ait arazilere toplam 60 bin zeytin ağacı dikilmiş olacak.