YOZGAT (AA) - Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı köyünde çiğdem gezdirme geleneğini yaşatmak amacıyla bu yıl ilk kez "Çiğdem Şenliği" düzenlendi.

Baharın gelişini de müjdeleyen Çiğdem Şenliği'nde çocuklar, kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerini ağaç dallarına dizerek tekerlemeler söyleyerek köyde dolaştırdı.

Çiçekleriyle köydeki evleri gezen çocuklar, toplu halde 'çiğdem çiğdem çiçecik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun' şeklinde mani söyleyerek, yağ ve bulgur topladı. Toplanan yağ ve bulgur ile çiğdem çiçekleri ile karıştırılıp 'Çiğdem Pilavı' olarak pişirilerek vatandaşlara ikram edildi.

Çiğdem Şenliği’ne katılan Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, şenliğin gelenekleri sürdürülmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, "Önemli olan birlik ve beraberliğin sağlanması açısından bu tür  güzel geleneklerin sürdürülmesidir. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de, güzel bir ananeyi yaşatmalarından dolayı köy halkına teşekkür ederek, "Cemre önce havaya, ardından suya, daha sonrasında ise toprağa düşerek böyle güzelim çiğdemler ortaya çıkıyor. Toprak uyanmaya ve ardından çiğdemler ortaya çıkmaya başlıyor. Baharın müjdecisi olan böyle güzel günlerde bir arada olmak bizleri mutlu ediyor. İnşallah kötü günler görmeyip, hep güzel günlerde bir arada oluruz” diye konuştu.

Aşağıcumafakılı köyü muhtarı Yakup Yılmaz da, unutulmaya yüz tutan çiğdem gezdirme geleneğini yeniden yaşatmak istediklerini ifade ederek, çiğdem gezdirme geleneğini yeniden canlandırmak istedikleri söyledi.

Yılmaz, çiğdem çiçeklerinin açmasının baharın geldiğini müjdelediğini anlatarak, gelecek yıllarda Çiğdem Şenliği mart aylarında düzenleyerek geleneksel hale getirmeyi planladıklarını belirtti.