ANKARA (AA) - Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "BM'nin en önemli misyonlarından biri de soykırımı önlemektir ancak görüyoruz ki bu kuruluş soykırımı önlemek bir yana buna destek olan ve arka çıkan bir yapı haline dönüşmüştür" ifadesini kullandı.

Memiş, Srebrenitsa soykırımının 20. yıl dönümü sebebiyle yayınladığı mesajında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylanan tasarının Rusya tarafından veto edilmesine tepki gösterdi.

BM'nin soykırım suçunu tanımayarak kuruluş misyonuna aykırı hareket ettiğini ifade eden Memiş, şunları kaydetti:

"BM’nin en önemli misyonlarından biri de soykırımı önlemektir ancak görüyoruz ki bu kuruluş soykırımı önlemek bir yana buna destek olan ve arka çıkan bir yapı haline dönüşmüştür. 8 bini aşkın Müslüman Srebzenitsa'da katledildi. Rusya bunu görmezden gelerek BM'nin ve tüm dünyanın Boşnaklardan özür dilemesine engel oldu ve BM tarihine kara bir leke daha eklendi. Bu durum utanç verici olmakla birlikte düşündürücüdür. Karar, Bosna düşmanlarını cesaretlendirecek ve bölgedeki barışı tehdit edecek. BM son yıllarda yaptıkları ile kuruluş amaçlarından uzaklaştığını gösterdi."

- Rusya veto etti

Rusya, 7 Temmuz'da BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, Srebrenitsa soykırımını kınayan karar tasarısını veto etmişti. Böylece Srebrenitsa'da işlenen suçların, BM Güvenlik Konseyi tarafından da soykırım olarak nitelendirilmesi engellenmiş oldu.