ANKARA (AA) - Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler Ankara'nın Kazan ilçesinde düzenlenen törenle anıldı. 

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç anısına yapılan parktaki anma programına eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bosna Hersek Askeri Ataşesi Cemal Masinoviç, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç katıldı.

Bozdağ ve beraberindekiler Aliya İzzetbegoviç Anıtı'na mavi kelebek simgesinin yer aldığı çelenk bıraktıktan sonra Srebrenitsa'da katledilenler için dua etti.

Davetliler daha sonra Kazan Belediyesinin verdiği iftara katıldıktan sonra Satıkadın Müzesi'ndeki Srebrenitsa katliamı anısına açılan sergiyi gezdi.

Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, burada gazetecilerin, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Srebrenitsa katliamını "soykırım" olarak niteleyen karar tasarısını veto etmesiyle ilgili sorusu üzerine, "11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da büyük bir soykırım yaşanmış, 7 bin 500'den fazla insan orada BM'nin gözetim ve denetimi altında adeta soykırıma tabi tutulmuştur" diye konuştu.

Daha sonra burada yaşanan hadiseler üzerine konunun uluslararası mahkemelere de taşındığını hatırlatan Bozdağ, "Mahkeme kararlarıyla da Srebrenisa'da yaşanan katliamın bir soykırım olduğu tescil edildi. O yüzden Srebrenitsa bir soykırımdır. Herhangi bir ülkenin siyaseten buna 'hayır' demesi bu gerçeği değiştirmez. Çünkü uluslararası mahkeme kararları da ortadadır" ifadesini kullandı.

Bozdağ, 12 Eylül davasında yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın vefatıyla ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"12 Eylül davası devam eden bir dava. Davalar sadece ölen kişi bakımından düşer. Ama diğer kişilerle ilgili yargılama devam eder. Şu anda kimler yargılanıyor, kaç kişi var onu bilemiyorum. Onun için orada bir şey söyleme imkanım yok. Ancak Tahsin Şahinkaya vefat ettiği için onun açısından dava düşmüştür. Ama diğer sanıklar açısından, yaşayanlar bakımından dava düşmez devam eder."