İSTANBUL (AA) - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, "Fikirçarkı projemize birinci yılında 5 milyon lirayı aşan yatırım yaptık, 62 melek yatırımcı programımıza üye oldu" dedi.

Vodafone'un girişimcilik programı "FikirÇarkı" sponsorluğunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu ve Endevour Türkiye'nin desteğiyle gerçekleştirilen "Startup 100 Ödül Töreni"nde Türkiye'nin en başarılı 100 startupı açıklandı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali İsmail Sabancı, TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, Anadolujet Başkanı İbrahim Doğan, İTÜ ARI Teknokent CEO'su Kenan Çolpan, Aslanoba Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Aslanoba ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Şule Yüksel'in katılımıyla düzenlenen törende sıralamaya giren "En Başarılı İlk 3 Kadın Startup", "Anadolu Kökenli En Başarılı İlk 3 Startup" ve "En Genç Startup" ödülleri de sahiplerini buldu

Törende verilen bilgiye göre, girişimcilik ekosistemini desteklemek, başarılı örnekleri öne çıkarmak ve yenileri teşvik etmek amacıyla oluşturulan Startup 100 Listesi, Türkiye'de melek yatırımcılardan risk sermayesi şirketlerine, basından bankalara büyük bir kaynak oluşturması hedeflenerek hazırlandı.

Liste, sektörün önde gelen 58 isminin katkıları ve büyük jüri oylamasıyla gerçekleşti. Törenin açılışında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, önemli bir istihdam ve ekonomik gelişim kaynağı olan dijital girişimciliğe dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Genişbant hizmetleri sürekli gelişiyor ve daha fazla insana ulaşıyor. Bugün dijital dönüşüm, günlük ev yaşamını, sektörleri, iş modellerini hatta şehirleri bile baştan yaratıyor. Dijital dönüşümün getirdiği bu baş döndürücü değişim sürecinde keşfedilecek, geliştirilecek çok fazla inovatif fikir var.

Bu fikirler, önemli ekonomik gelişim fırsatları sunuyor. Biz de Vodafone olarak bu alandaki girişimleri, ekonomimize kazandırmak için geçtiğimiz yıl önemli bir adım attık ve 'Fikirçarkı' programını başlattık.

Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Business Angels (BUBA) ile birlikte başlattığımız Fikirçarkı Programı ile projeleri fikir aşamasından büyüme aşamasına kadar değerlendirerek, altyapı, pazarlama, mentorluk, finansman ve eğitim desteği sunuyoruz."

Buruk, program ile Türkiye'deki yenilikçi dijital fikirleri ortaya çıkararak Türkiye ekosistemine katmak ve girişimlerin para kazanır, ticaret yapabilir hale gelmesine destek olmak istediklerini belirterek, Fikirçarkı kapsamında Anadolu'da 38 üniversiteye gidilerek 10 binin üzerinde potansiyel girişimciye eğitim verdiklerini aktardı.

Programa bin 300'ün üzerinde fikir sahibinin başvurduğunu, 11 ayda bin 200 girişimciye bire bir eğitim verildiğini anlatan Buruk, bugüne kadar 428 projenin ön değerlendirme komitesinden geçtiğini, 191 girişimciyle ayrıntılı görüşmeler yapıldığını ve 26 projeye destek verdiklerini söyledi.

Ender Buruk, programa birinci yılında 5 milyon lirayı aşan bir yatırım yaptıklarını dile getirerek, "62 melek yatırımcı programımıza üye oldu. Girişimciliğe yatırımın geleceğe yatırım demek olduğuna inanıyoruz. 'Dijital Dönüşümü'ne liderlik eden bir şirket olarak, dijital girişimciliğin desteklenmesi konusunda yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz" diye konuştu.

 

-"Türkiye'nin en eğitimli, en genç ruhlu ve en global insanları girişimciler"

 

AnadoluJet Başkanı İbrahim Doğan, girişimciliğin öneminden bahsettiği konuşmasında AnadoluJet içinde oluşturdukları girişimcilik ekosisteminin hayata geçiş süreci ile ilgili bilgi verdi. Yeni girişimlere ve girişimcilere kapılarının açık olduğunu belirten Doğan bu konuda girişimcilerin kendilerine ulaşması çağrısında bulundu.

TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, kendisinin eski ekonomi ile yeni ekonomi arasında bir yerde bulunduğunu, eski ekonomideki insanlarla buraya gelip, yeni ekonomideki insanları tanıma fırsatı bulduğunu, dolayısıyla ikisi arasındaki mantalite farkını gördüğünü söyledi.

Girişimcilerle neden bu kadar ilgilendiğini de anlatan Civil, "Türkiye'nin en eğitimli, en genç ruhlu ve en global insanlarıyla birlikte oluyorum, bundan daha iyi bir fırsat olabilir mi?" diyerek, gerek yatırımcılık gerekse girişimcilere verdikleri desteklerle elini taşına altına koymaya çalıştığından bahsetti.

Civil, yıllar önce KOBİ bankacılığı dediklerinde insanların kendilerine değişik baktığını anlatarak, aslında dönüp baktıklarında kendilerinin yıllar önce farklı bir girişimcilik hikayesi yazdıklarını, başlangıçta çalışanlarından bile tepki almalarına rağmen bunu başardıklarını söyledi.

Girişim bankacılığı çalışmalarının detaylarına ilişkin de katılımcıları bilgilendiren Civil, "Gaziantep, Denizli, İzmir gibi illerde 5'e yakın 'TEB Girişim Evi' açtık, hedefimiz bunu önce 10 ile çıkarmak, sonra da Türkiye'de yaygınlaştırmak" dedi.

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali İsmail Sabancı ise 1995 yılından beri melek yatırımcı olduğunu hatırlatarak 100 girişimci arasında 4 tane kadın olduğunu söyledi. "Olumlu tarafından bakacak olursak 1 kadın eşittir 25 erkek demek diyebiliriz" esprisi yapan Sabancı konunun önemine dikkati çekti.

Gelecek dönemde ABD'de girişimcilik alanında yoğunlaşılacak alanlar kapsamında bir makale okuduğunu aktaran ve bunları Türkiye'deki sistem ile karşılaştıran Sabancı, bundan 10 yıl önce şu an girişimcilere destek veren firmalara kimsenin inanmayacağını söyledi.

Sabancı bu kapsamda Türkiye'de de iyi işler çıkarıldığına işaret ederek, "Ben 20-21 senedir 10 tane yatırım yaptım şahsen, bunun 5'inden çıktım. Ve inanmak biraz güç olacak ama yaptığım 5 yatırımdan dolar bazında bakınca, keşke 100 kat daha koysaydım. Çünkü para önemli ama akıllı para daha önemli" dedi.

Sabancı konuşmasında ayrıca AnadoluJet Başkanı Doğan'a yaptığı çalışmalar ile ilgili espri yaparak, kendisini başarısından dolayı tebrik etti.

 

-En başarılı startup BiTaksi oldu

 

Konuşmaların ardından ödüller sahiplerini buldu. Buna göre en başarılı ilk 10 startup sırasıyla "BiTaksi, Paraşüt, Onedio, Getir, Ingenious, Iyzico, Blesh, Peak Games, Zeplin, Visionteractive", en başarılı ilk 3 kadın startup "Zeplin.io, Armut.com, Anne lütfen", Anadolu kökenli en başarılı ilk 3 startup ise "Infodif–Ankara, Komşuköy–Antalya, "Duraktan Taksi–Ankara", "En Genç Startup" ise "Scorp" oldu.