KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislikte Gelişim Topluluğu ve Genç Gönüllüler Topluluğu tarafından, "Türkiye'nin Havacılık Sanayisindeki Millileşme Serüveni" konulu konferans düzenlendi.

SÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Halil Cin Konferans Salonu'nda gerçekleşen programda, teknolojiyi kullanan değil, üreten bir ülke konumuna gelmenin önemine dikkati çekti.

Son yıllarda sanayide değişim ve ataklar yapıldığını ifade eden Yıldız, savunma sanayi, sosyal hayatın düzenlenmesi ve günlük hayatın kolaylaştırılmasıyla ilgili birtakım çalışmalar ve inovasyonların geliştirildiğini aktardı.

Yıldız, ülkelerin barış döneminde başka ülkelerin geliştirdiği teknolojiyi kullanabildiğini ancak savaş durumunda ise dost ülke sınıfına girilmediği takdirde teknolojiyi üretenlerin satmış olduğu ürünlerde kısıtlamalar yapabileceğini belirterek, "Biz bunlarla ilgili Batı'nın çifte standartlı uygulamalarını Kıbrıs Barış Harekatı'nda ve daha sonraki dönemlerde yaşadık. O zaman yapılması gereken tek şey, her ülkenin kendi milli projelerini geliştirip milli sanayisini geliştirerek tamamen yerli, kendi insanına özgü birtakım üretimler yapması gerekir" ifadelerini kullandı.

Baykar Makine Genel Müdürü Haluk Bayraktar da dünyada havacılığın 1900'lü yıllarda gelişme göstermeye başladığını anımsattı.

Osmanlı dönemi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemindeki havacılıkla ilgili gelişmeleri anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"ABD, Kıbrıs ile ilgili sorunlar çıktığında, Türkiye'ye 'Marshall Yardımı ile sana verdiğim silahları, uçakları Kıbrıs'ta kullanamazsın' diyerek Johnson Mektubu'nu kullandı. Bu tür gelişmelerle hataları tekrar fark ediyoruz. Kıbrıs Barış Harekatı oluyor ve sonuç olarak Türkiye, ABD'den 45 ay ambargo yiyor. Ardından Türkiye o dönemde kendi savunma firmalarını kuruyor. 'Kendi uçağını, kendin yap' kampanyası tekrar başlıyor. Ne zaman ki ihtiyacımız oluyor ve tedarik edemiyoruz, işte o zaman Aselsanımız, Tusaşımız, bugünkü milli şirketlerimiz ilk adımlarını atmış oluyor."

Bayraktar, özellikle 90'lı yıllardan sonra havacılıkta önemli bir paradigma değişiminin yaşandığını vurguladı.

Konferansa, SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmud Sami Döndüren, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.