Sumela Manastırı’nın geniş kapsamlı yeni restorasyonu için proje hazırlandığı belirtildi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Sümela Manastırı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sumela Manastırı’nın bölge ve ülke turizmi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Vali Öz, “Burası inanç, kültür, doğa ve yayla turizminin önemli merkezlerinden birisidir. Türkiye’ye ve dünyaya mal olmuş olan Sumela Manastırı her geçen yıl ziyaretçi sayısını arttırıyor. Buranın ibadete açılmasıyla beraber inanç turizmi anlamında önemli bir potansiyelin oluşmasına vesile oldu. Özellikle Arap dünyasından gelen çok sayıda ziyaretçimiz var. Bunun yanında bölgenin Altındere Vadisi’nin konumu, yeşili ve doğasıyla önemli bir doğa turizmi potansiyeli oluştu. Sadece Sumela Manastırı’nı ziyaret eden turist sayısı bu yıl 600 bini aştı. Verilere baktığımızda her geçen yıl yüzde 20-30 oranında bir artış meydana geldiğini söyleyebiliriz” dedi.

Sumela Manastırı’nın restorasyonu ve diğer çalışmalar konusunda da açıklamalarda bulunan Vali Öz, “Manastırın restorasyonuyla ilgili yeni bir çalışma var. Geçmiş dönemde buraya farklı şekillerde restorasyon anlamında belli müdahaleler oldu. Ve bundan dolayı bu konuyla ilgili bir bilim kurulu oluşturuldu. Koruma kurullarımız ve ilgili bakanlığımız bu konuda daha hassas çalışıyor. Önceki oluşumları da düzeltecek geniş kapsamlı yeni restorasyon projesi hazırlandı. Kurulumuz tarafından onaylandı, önümüzdeki süreçte ihalesini gerçekleştirip restorasyona başlamayı hedefliyoruz. Zaman zaman iklim değişikliklerinden kaynaklanan üst bölgedeki gevşek zeminde kısmi riskler oluşuyor. Ancak gerekli tedbirleri alıyoruz. Restorasyon projesinden ayrı olarak bölgedeki bu gevşek zeminlerin temizlenmesi, gerekirse çelik hasırlarla örülmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Şunu da ifade edeyim ki ziyaretçiler açısından şuan bir sıkıntı görünmüyor” diye konuştu.

Altındere Vadisi ve Sumela bölgesi için farklı projeleri de olduğunu ifade eden Vali Öz “Gnübirlik tesislerimizle ilgili Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızla ortak bir çalışmamız var. Bu bölgede daha geniş, sağlıklı ve güzel mekanlar oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Bunun yanında trafiği de rahatlatacak bir teleferik projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu proje sayesinde insanlar hem buraya kolayca ulaşabilecek hem de Sumela’yı karşı cepheden çok güzel bir şekilde seyredebilecekler. Seslikaya bölgesine de konaklamaya yönelik bir tesisi de yap-işlet modeliyle projelendiriyoruz ve bunu kurul kararırdan sonra hayata geçirmeyi planlıyoruz. Dünyaya mal olmuş Altındere Milli Parkı ve Sumela Manastırını yapacağımız çalışmalarla bu vadinin tamamını önemli bir turizm merkezi haline getirmek için gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.