DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik yürütülen operasyonlarda son kez "güvenlik koridoru" oluşturuldu. Operasyonlara bir süre ara verilmesine rağmen bölgeden herhangi bir sivil ya da terörist çıkış yapmadı.

Sur'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 28 Kasım 2015'ten bu yana devam ediyor.

Diyarbakır Valiliğine, bazı sivil toplum kuruluşlarınca, "sokağa çıkma yasağının sürdüğü bölgede halen sivil vatandaşların bulunduğu, bu vatandaşların bulundukları bölgeden çıkmak istediklerinin" belirtilmesi üzerine 4 Şubat'tan bu yana söz konusu bölgede sivillerin tahliyesi, teröristlerin teslim olması için gereken önlemlerin alınacağı, her türlü kolaylığın sağlanacağı yönünde sık sık zırhlı araçlardan anonslar yapıldı.

Bölgede güvenlik güçlerince tüm önlemlerin alınmasına karşın 18 Şubat Perşembe günü bölgeden çıkış olmaması üzerine 19 Şubat'ta operasyona ara verilen süreçte biri yaralı 6 kişinin güvenli şekilde tahliyesi gerçekleşirken, 22 Şubat'ta da 3 terörist teslim oldu.

Son kez "güvenlik koridoru" oluşturuldu

Güvenlik güçlerince bugün de sivillerin tahliyesi ve teröristlerin teslim olması için 15.30-17.00 saatleri arasında operasyona ara verilerek son kez "güvenlik koridoru" oluşturuldu.

Güvenlik güçlerince, tarihi Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokak'ta güvenlik önlemleri alındı.

Yenikapı Sokağı Gazi Caddesi'ne bağlayan noktada zırhlı ambulans da hazır bekletildi.

Ambulanslardan da zaman zaman siren çalınarak vatandaşlara bölgede beklenildiğine dair mesaj verilmek istendi.

"Çocukları canlı kalkan olarak kullanmayın"

Polis ve askerlerce zırhlı araçlardan yapılan anonslarda şu ifadelere yer verildi:

"Dört Ayaklı Minare'den Gazi Caddesi istikametine güvenlik koridor oluşturulmuştur. Çıkmak isteyen vatandaşlar bu koridoru kullanabilirler. Çıkış yapacak vatandaşlar için 112 Acil Servis ambulansları beklemektedir. Çıkacak vatandaşlar arasında yaralı ve hasta olanlar varsa ambulanslarla en yakın hastaneye götürülecektir. Şu ana kadar çıkanlara yardımcı olundu. Gerekli işlemler şeffafça yapıldı. Operasyon bölgesinden çıkmak isteyen vatandaşlarımıza her türlü kolaylık sağlanmaktadır. Çocukları canlı kalkan olarak kullanmayın. Çocukların zarar görmesini biz de istemiyoruz. Niçin bunları teslim etmiyorsunuz? Biz de endişe ediyoruz. Çocuklar, zarar gördüğü taktirde sizler, vicdanı, ahlaki ve yasal olarak sorumlu olacaksınız. Bir an önce bulunduğunuz bölgeden uzaklaşın. Cumhuriyet İlköğretim Okulu bölgesine gelerek güvenlik güçlerimizle irtibata geçin. Güvenli bir şekilde operasyon bölgesinden tahliyeniz sağlanarak her türlü ihtiyacınız sağlanacaktır."

Anonslarda, yapılan çağrının son olduğuna vurgu yapılarak, bölgede varsa sivil vatandaş ile teslim olmak isteyen teröristlerin güvenlik koridorunu kullanarak çıkması istendi.

TSK ve emniyet unsurlarınca sivillerin güvenli şekilde tahliyesi, teröristlerin de teslim olması için alınan tüm önlemlere rağmen bölgeden bir sivil ya da terörist çıkmadı.