BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) ilk raporunu sunan BM-Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ortak bağımsız panelinin başkanı Virginia Gamba, muhtemel 5 kimyasal silah saldırısına dair bilgi edindiklerini ve toplam 7 olayda kimyasal silah boyutunu araştırdıklarını bildirdi.

Suriye'de kimyasal silah kullananların tespiti amacıyla oluşturulan BM-KSYÖ Ortak Araştırma Mekanizması Başkanı Gamba, BMGK'nın Suriye toplantısında katılarak üye ülke temsilcilerine brifing verdi.

Brifingin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Gamba, soruşturmanın birinci aşamasının tamamlandığını ve ikinci aşamasına mart ayında başlayacağını bildirdi.

Açıklamasında, raporda, muhtemel 5 kimyasal silah saldırısı olayını ortaya çıkardıklarını belirten Gamba, İdlip, Hama ve Halep'te gerçekleştirilen 7 potansiyel duruma baktıklarını ifade etti.

Gamba ortaya çıkarılan olayların, 18 Ninsan 2014'te Hama'ya bağlı Kafr Zita'da, 21 Nisan 2014'te İdlib'e bağlı Talmenes'te, 16 Mart 2015'te İdlib'e bağlı Kumenas'ta, 23 Mart 2015'te İdlib'e bağlı Biniş'te ve 21 Ağustos 2015'te Halep'e bağlı Mare'de gerçekleştirildiğini kaydetti.

Gamba ayrıca İdlib'e bağlı Al Tmanah'da 21 Nisan ve 21 Mayıs 2014'te gerçekleşen 2 olayın da söz konusu ortak mekanizmanın araştırmasına dahil edildiğini ve bu konudaki analizlerin devam ettiğini söyledi.

Mart ayının ilk haftasında yaptıkları analizlerden bir sonuç almayı beklediklerini belirten Gamba, daha sonra soruşturmaya başlamış olacaklarını ifade etti.

Gamba, araştırma sonunda, kimyasal silahları kullanan bireylerin, kuruluşların, grupların veya hükümetlerin tespit edilerek sorumlu tutulacağını belirtirken, araştırmanın daha hızlı devam etmesi için görev yapan ekibi ikiye ayırdıklarını açıkladı.

Geçen ağustos ayında BMGK'da alınan kararla kurulan ve Suriye'de kimyasal silahların kullanılımını araştıran ortak mekanizmanın görevi 24 Eylül 2016'da sona erecek.