ANKARA/ŞAM (AA) - Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşması uygulamaya geçeli 10 gün oldu. Sivil yerleşimler daha az hedef alınsa da Rusya ve rejim güçleri anlaşmayı ihlal etmeye devam ediyor. Anlaşmanın diğer boyutu olan kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasında da hedeflenen sonuç alınamıyor.

Halihazırda ateşkes süresince abluka altındaki 18 bölgeden sadece Şam'ın Muaddamiye ilçesi, Doğu Guta ilçesindeki Kafr Batna, Ayn Terma, Duma, Cobar, Bety Suva, Hamuriye ve Cesrin beldelerine yardımlar ulaştırıldı. Yerel kaynaklar, rejim güçlerinin yardım tırlarının bu bölgelere girişlerinde sorun çıkardığını, uzun süre beklettiklerini söylüyor.

Muaddamiye'deki kaynaklar, yardım tırlarında sadece temizlik ve gıda malzemesi bulunduğunu, ilaç ve ameliyat malzemelerinin olmadığını aktarıyor.

Çocuklar hastalıklarla mücadele ediyor

Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya beldesinde ise "Kuvaşiorkor" isimli protein eksikliğine bağlı hastalık baş göstermiş durumda. Beldede yaklaşık 50 çocuğun bu hastalıkla mücadele ettiği, bir çocuğun da geçen hafta hayatını kaybettiği bildiriliyor.

392 ağır hasta hala beldeden çıkarılmayı bekliyor. Yerel kaynaklar, 7 aydır hiçbir yardım yapılmayan Humus'un Rastan ilçesinde ekmek kalmadığını bildiriyor.

Sistematik yıkım

Diğer yandan Hizbullah milisleri ve rejim güçleri Şam'ın kuzeydoğusunda kuşatma altında tuttukları Zebedani ilçesi ile Madaya ve Bakkin beldelerindeki daha önce çatışmalar nedeniyle boşaltılan binaları çeşitli patlayıcılarla yıkıyor.

Muhabir: Selen Temizer, Halit Süleyman, Mohamad Misto