NEW YORK (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Suriye'ye huzur avdet etmezse, insanlar öldürülmeye, bombalanmaya, terör saldırıları olmaya devam ederse bugünkü rakamların belki ikiye katlanabileceğini ve ülkelerin istiap hadlerini aşarak sorunun hiç çözülemez hale geleceğini yıllardan beri söylüyoruz" dedi.

Bozkır, New York Başkonsolosluğu'nda Türk toplumu temsilcileri ile bir araya geldi. Bozkır, burada yaptığı konuşmada, Suriye ve göçmen sorunlarına değinerek, Türkiye'nin yer aldığı bölgenin sorunlar yumağına dönüştüğünü söyledi.

"Suriye gerçekten terörizmin, illegal göçün, insanlık dramlarının ve bölge istikrarına karşı yöneltilen bütün sıkıntıların kaynağı haline geldi" ifadelerini kullanan Bozkır, Irak'ın da aynı konumda olduğunu, bu iki ülkenin güney komşuları olduğu için önce Türkiye'yi ardından Batıyı etkilediğini vurguladı.

Bozkır, Batılı ülkelere, illegal göçle mücadele için öncelikle Suriye'deki sorunun ortadan kalkması lazım geldiğini anlattıklarını vurgulayarak, "Suriye'ye huzur avdet etmezse, insanlar öldürülmeye, bombalanmaya, terör saldırıları olmaya devam ederse bugünkü rakamların belki ikiye katlanabileceğini ve ülkelerin istiap hadlerini aşarak sorunun hiç çözülemez hale geleceğini yıllardan beri söylüyoruz" dedi.

Türkiye'nin insanlık adına gösterdiği bu doğru davranışın gelecekte de hatırlanacağını kaydeden Bozkır, şunları ifade etti:

"800 kişi için referandum yapan ülkeler de hatırlanacak. Hudutlarından geçen göçmenlerin üstlerindeki bütün ziynet eşyalarına, paralarına el koyup bunları satıp, o paralarla o ülkedeki masraflarını karşılamak için kanun çıkaran ülkeler de hatırlanacak. Bu zavallı insanları dörtlü nizamda önlerinde atlı polislerle esir kampına götürürmüş gibi manzaraları yaşatan ülkeler de hatırlanacak. Çitler, duvarlar... hepsi hatırlanacak. Öbür taraftan Türkiye'nin bu gerçekten herkese örnek olan davranış biçimi de hatırlanacak. Bununla da iftihar edeceğimiz gerçekten bir tablo var."

"Suriye'de 3 buçuk milyon insan daha göçmen haline gelebilir"

Bakan Volkan Bozkır, sorunun çözülmemesi halinde daha büyük sıkıntılar yaşanacağı uyarısı da yaparak, "Eğer Suriye sorunu çözülmezse sadece Halep'te 1 buçuk milyon insan daha hareketlenebilir. Bütün Suriye'de tabi 3 buçuk milyon insan daha göçmen haline gelebilir. Çok önemli bir sorundan bahsediyoruz. Bu tabi ne Türkiye'nin ne birkaç ülkenin üzerine sorumluluk yüklenerek ortadan kaldırılabilecek bir sıkıntı değil" diye konuştu.

Suriye kaynaklı terör tehdidine ilişkin de açıklamalar yapan Bozkır, terör örgütlerinin "bu bana dokunmaz" diye ayrılmasının doğru olmadığını belirterek, terör örgütlerinin küresel yapıya sahip olduğunu ve tüm dünyayı etkileyebileceğini kaydetti.

Bozkır, Türk toplumu temsilcilerinden, terör örgütlerinin tanımı, illegal göçün yayılması ve bölgede Türkiye ile ABD'nin işbirliğine gitmemesi durumunda yaşanabileceklere ilişkin ABD'nin karar mekanizmalarına Türkiye'nin pozisyonunu anlatmalarını istedi.