Suriye’de topladıkları mantarlardan yiyen 7 kardeşten 6’sının hayatını kaybederken, 9 yaşındaki Nofa isimli kız çocuğu ise yoğun bakımda yaşam savaşı veriyor.

Edinilen bilgiye göre, Suriye’nin Rakka şehrinde oturan Essened ailesinin 7 çocuğu, bahçeden topladıkları mantarı yedi. Daha sonra mide bulantısı geçiren ve kusmaya başlayan çocuklardan Ahmet (11) ve Semir (3) Rakka’da hayatını kaybetti. Ardından 5 kardeş ambulanslarla Şanlıurfa’nın Akçakale sınırından Türkiye’ye getirildi. Şanlıurfa’da hastanede tedavi altına alınan çocuklardan Dinane (1) ve Ragat (7) hayatını kaybetti. Diğer üç kardeş ise Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ne sevk edildi. Ancak Muhammed (19) ve Cemel (8) de tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hayatta kalan Nofa isimli 9 yaşındaki kız çocuğunun yoğun bakım servisinde yaşam savaşı verdiği bildirildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi’ne yeğenine karaciğer vermek için gelen amca Abdullah Essened, “Yeğenlerim topladıkları mantarları, zehirli olduğunu bilmeden tavada pişirip yiyorlar ve zehirleniyorlar” dedi.

Ölen çocukların amcası çocuğu İsa Essened ise, karın ağrısı ve kusma olunca Rakka Hastanesi’ne kaldırıyorlar. Rakka Hastanesi’nde iki yeğenim vefat ediyor. Yeğenlerimin 5’i de Türkiye’ye sevk ediliyor” ifadelerini kullanarak, amca çocuğuna gerekirse karaciğer vereceğini belirtti.

Suriyelilere tercümanlık yapan Hayrettin Sancar da, yardımcı olmak için çaba gösterdiğini söyledi.

“DERS ALINMASI GEREKEN BİR VAKA”

Bu arada, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, “6 kardeş vefat etmiş. 7’nci kardeş de son safhalarda, muhtemelen vefat edecek gibi görünüyor” diyerek, karaciğer yetmezliğinin yanı sıra gelme sürelerinde havasız kalmaları, amonyak yüksekliği nedeniyle beyinlerinde de ciddi hasarlar oluştuğunu vurguladı. “Nofa kurtulsa bile hasarlı olarak hayata devam eder” diyen Yakıncı, “Korkunç ve önemli. Ders alınması gereken bir vaka diye düşünüyorum” ifadelerini kullardı.