Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye yerleşen Suriyeli ailelerin yaşam mücadelesi yürekleri burkuyor. Aileler, kurdukları çadırlarda sadece çetin kış şartlarıyla değil, açlık ve hastalıklarla da mücadele ediyor.

İzmir’in Torbalı ilçesine yerleşen Suriyeli ailelerin görüntüleri yürek yaktı. Çadır kurarak hayatını sürdürmeye çalışan aileler, kimi zaman bir çadırda on kişi kalıyor. Aileler, sadece çetin kış şartlarıyla değil, açlık ve hastalıklarla da mücadele ediyor. Su, elektrik ve fiziki ihtiyaçlarını zor karşılayan aileler, çadırlardan kurtulacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Devletten yardım beklediğini belirten Suriyeli ailelerin bir diğer isteği, kilometrelerce uzakta kaldığı vatanlarına tekrar kavuşmak.

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Suriyeli ailelerin bir kısmı normal bir işte çalışırken, bazıları dilencilikle geçimini sağlamaya çalışıyor. İşsizlikten yakınan bir Suriyeli göçmen ise, ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtiyor. Durumlarının kötü olduğunu anlatan Suriyeli göçmen, "Çadırlar geceleri çok soğuk oluyor. Evlatlarımız çok hastalanıyor, yiyecek yok, gıda, su insani ihtiyaçlarımız yok, karşılayamıyoruz. Savaş sonrası ülkemizde durumumuz daha da kötü oldu yine burası iyi. İnşallah savaş bir an önce sona erer ülkemize döneriz. İlaç dahi alacak paramız yok" diyerek durumlarını anlattı.

"DİLENCİLİKLE KARNIMIZI DOYURUYORUZ"

Yetkililerden yardım beklediğini belirten Suriyeli göçmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada dilencilik yaparak karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Kimse bize yardımcı olmuyor. Suyumuz olmadığı için banyo yapamıyoruz. Tuvalet ihtiyacımızı gideremiyoruz. Buradaki çocukların çoğu hasta. Isınamadığımız için çocuklar sürekli hastalanıyor. Birilerinin bize yardım eli uzatmasını istiyoruz."