ANKARA (AA) - İstiklal Marşı'nın kabulünün 95'inci yıl dönümü yurt içi ve yurt dışında çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı kaleme aldığı Taceddin Dergahı'nda "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı" düzenlendi.

Programda saygı duruşunun ardından mehteran takımı eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Daha sonra "Çanakkale Şehitleri" şiir okuma yarışmasında birinci olan Mamak Büyükkuşoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Bostan, şiir okudu.

Programa katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yaptığı konuşmada, "İstiklal Marşı, bütün milletimiz için bir milli mutabakat metnidir. Üzerinde anlaştığımız, uzlaştığımız, bu milleti millet yapan değerlerin ne olduğu konusunda çerçeveyi çizen milli mutabakat metnimizdir. Bu değerler bakımından bütün millet için çok önemlidir. Biz maarif camiası için ayrıca çok önemli ve değerli çünkü İstiklal Marşı'nın milli marş olarak kabulünde Maarif Vekaleti olarak bizim de çorbada bir nebze tuzumuz var" dedi.

Programda "Çanakkale Şehitleri" şiir okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesinin ardından Kur'anı Kerim tilaveti dinlendi.

Anma etkinliği, 5 yaşındaki Asude Ödemiş ve 6 yaşındaki Halim Erdem İlisti isimli çocukların, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını okumasıyla son buldu. İstiklal Marşı okurken vücut dillerini de kullanan çocuklar, etkinliğe katılanlardan büyük ilgi gördü.

Anma etkinlikleri

Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'ndeki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın yazımı ve kabul edilişini içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif'i Anma Günü programında, Suriyeli öğrencilerden oluşan koro İstiklal Marşı'nı okudu.

Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda konuşan Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Mehmet Akif Ersoy'un mücadele dendiğinde ayrı bir yere konulması gereken, daha derin düşünmeyi gerektiren bir dava adamı olduğunu söyledi.

Elazığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde yapılan anma programı öncesinde, Çanakkale ve Mehmet Akif konulu kitap ve resim sergisinin açılışı yapıldı.

Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen "12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı"nda, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlinde İstiklal Marşı okundu.

Muğla Gazi Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Bir dava adamı Mehmet Akif" konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren Muğla Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Ali Rıza Altın, Yönelt Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Selin Kış ve Datça Yılmaz Kardeşler Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Gülsüm Uslu'ya ödüllerini Muğla Valisi Amir Çiçek verdi.