KONYA (AA) - Anadolu Öğretmen Lisesi Tarih Öğretmeni Ercan Arslan (38), Seydişehir ilçesinde 1876-1930 yılları arasında ilköğretim kurumlarını konu alan araştırmasını kitap haline getirdi.

Tarih öğretmeni Ercan Arslan, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, yayınlanan kitabının üç yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıktığını ve toplam 244 sayfadan oluştuğunu söyledi.

Arslan, "Bu çalışma yüsek lisans tezi olarak hazırlandığım kapsamlı bir çalışma oldu. O dönemde gayri müslimler Rum ve Ermeni aileler Seydişehir’e kadar gelerek aynı okullarda Türk ailelerin çocuklarıyla eşit şartlarda eğitim görmüşler. Sadece Kur'an ve din derslerinden muaf tutulmuşlar. Bu araştırmalarım Istanbul'da Osmanlı arşiv belgelerine dayanıyor" şeklinde konuştu.

Seydişehir'de o dönem Ermeni ve Rum ailelerinde bulunduğunu dile getiren Arslan, "Seydişehir'de 1869 yılında bin 500 erkek ve bin 35 kız öğrenci mekteplerde ders görmüş. 1869 yılında 5 sıbyan mektebi varken 1875 yılına gelindiğinde bu sayı 57'ye çıkmış. Yine aynı yıl 1500 erkek öğrenci ve 1035 kız öğrenci bu mekteplerde ders görmüş.1906 yılına gelindiğinde Müslüman nüfus sayısı 23 binlere yaklaşırken, Rum nüfusu 24, Ermeni nüfusu ise 125 kadarmış. Bu kitabı okuyanlar, tarihte uzun bir yolculuk yaparak kendi öz geçmişlerini bulacaklar" dedi.

Arslan, son olarak "genç nesillerin bu eserden istifade edeceğini umuyorum" diye konuştu.