KONYA (AA) - Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, tarihi Tantavi Ambarı'nı şehre kazandırmak için hazırlayacakları restorasyon projesi öncesi, medya kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldi.

Mamuriye Mahallesi'nde bulunan tarihi Tantavi Ambarı'nı gezen Toru, burada yaptığı açıklamada, Mamuriye Cami'nin kuzeyinde bulunan tarihi yapının, 1896 yılında Bağdat-İstanbul Demiryolu'nun yapımı sırasında ticari malların depolanması maksadıyla depo olarak kullanıldığını söyledi.

Binayı inşa eden Hafız Ragıp Efendi'nin Mısır'ın Tanta şehrinde eğitimini tamamlayıp, daha sonra Konya'ya gelerek yıllarca Kapu Cami'nde müderris olarak görev yaptığını anlatan Toru, şöyle devam etti:

"İsmini de Tanta şehrinden almış. Bağdat-İstanbul Demiryolu'nda taşınan emtianın depolanması maksadıyla yıllarca hizmet vermiş daha sonra da Çukurova tahıl ambarı olarak kullanılmış. Fakat daha sonra uzunca bir süredir atıl olarak şehrimizin kanayan bir yarası haline gelmişti. Şehrimiz için büyük önem arz eden bu yapı, Meram Belediyesi olarak 20 yıldır kamulaştırılmak isteniyordu. Hamdolsun bu hizmet bize nasip oldu. Şehrimizin ruhunu, kimliğini, tarihi ve kültürel mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak bizim için çok önemli. Avrupa'da tarihi yapılar, en fazla ziyaret edilen yerlerdir. Biz de şehrimize gelen ziyaretçileri ağırlama anlamında ve şehrimizin imajı açısından bu binayı en güzel bir şekilde değerlendirmek istiyoruz. Proje hazırlıklarını sürdürürken basın mensuplarımızın da görüşlerini almak istiyoruz."