KIRŞEHİR (AA) - Hububat üretiminin önemli merkezlerinden Kırşehir'de, tarla fareleriyle mücadele için zehir üreten makine tesisi kuruldu.

Mucur ilçesindeki tesisin çiftçilere tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, bu tesisin hububata zarar veren tarla fareleriyle etkin bir şekilde mücadele için kurulduğunu söyledi.

Türkiye genelinde Uşak ve Niğde'den sonra üçüncü tesisin Kırşehir'de kurulduğunu belirten Şentürk, özellikle Mucur ve Boztepe ilçelerinde tarla farelerinin başta hububat olmak üzere ekili alanlarda büyük tahribata yol açtığını vurguladı.

Şentürk, "Çevre faktörü de göz önünde bulundurularak diğer hayvanlara zarar vermeden mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü bilinçsiz şekilde yapılan mücadelede diğer hayvanların da zehirlenmesine yol açılabiliyor. Bu tesiste üretilecek olan ürün, ilimiz çiftçisinin yanı sıra diğer illere de dağıtılacak. Tarla faresinin açtığı zarar yılda 2-3 milyon lirayı buluyor. Açılan bu tesisle bölgemiz tarımına büyük kazanımlar sağlanacaktır" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin de tarla faresiyle mücadele konusunda çiftçileri bilgilendirmek için toplantılar yapıldığını dile getirdi.

Tarla faresiyle mücadelede zehir hazırlama makinesinin yer aldığı tesisin çiftçilere önemli katkı yapacağını anlatan Şahin, "Tarla faresi zehri hazırlama makinesiyle poşetlenen ilaçlar ekolojik dengeyi bozmadan zirai mücadeleye olanak sağlamaktadır. El değerek hazırlanan tarla faresi zehrini fare yemiyor. Bu yüzden fareyle mücadele noktasında yetersiz kalıyor. Tesisteki el değmeden zehir hazırlayan makine bu nedenle çok önemli" diye konuştu.

Vali Şentürk ve çiftçiler, konuşmaların ardından tesisteki makineyi inceledi. Törene, Tarım Kredi Kooperatifleri Kayseri Bölge Müdürü Fatih Özdemir, İl Özel İdare Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.