KAYSERİ (AA) - Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, Türkiye Barolar Birliğinde (TBB) yeni adli yılın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı ve kamuoyuna yansıyan konuşmaya ilişkin, "Türkiye'nin içinde geçtiği süreç göz önüne alındığında, bu kadar kan ve gözyaşı varken, şehitlere içimiz kan ağlarken, orada o tablonun kamuoyuna yanlış aksettirilebileceğini, dolayısıyla yanlış anlaşılabileceğimizi, Türkiye'nin en önemli meslek örgütünün içinden geçtiğimiz süreçte halkın duyarlılıklarından uzak bir görüntü verme ihtimalinin olduğunu kaygı ederek öyle bir konuşma yaptım" dedi. 

Konaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Eylül'de TBB önderliğinde düzenlenen ve tüm dünyadan katılımcıların olduğu yeni adli yılın açılışı dolayısıyla düzenlenen programa katıldığını anımsattı. 

Programla ilgili birkaç gündür kendisini de rahatsız eden eleştirilerin olduğunu ifade eden Konaç, şunları söyledi:

"Toplantının açılış konuşmasında birlik başkanımız özellikle şehitler ve ülkenin içinden geçtiği sonuçla ilgili olarak hepimizin katıldığı, altına imza atabileceğimiz güzel bir konuşma yaptı. Açılış konuşmasından önce, programın giriş kısmında ise birtakım sanatsal faaliyetler, seğmen ve halk müziği gösterileri vardı. O gün o mutluluğu paylaşan bir kısım baro başkanımzın 'Bizim günümüz, özelimiz' anlamında oynamaları kamuoyuna yansıdı ana muhalefet partisinin genel başkanının olduğu bir ortamda, Barolar Birliğinin siyasi, ideolojik yapısı göz önüne alındığında, biraz Cumhurbaşkanımıza yüklenilen, bu anlamda adaletle ilgili kavramlara yapılan eleştirilerle, biraz da maksadını aşan ifadelerle birlik toplantısı siyasi de bir görüntü arz etmeye başlamıştı. Ben Türkiye'nin içinde geçtiği süreç göz önüne alındığında, bu kadar kan ve gözyaşı varken, şehitlere içimiz kan ağlarken, orada o tablonun kamuoyuna yanlış aksettirilebileceğini, dolayısıyla yanlış anlaşılabileceğimizi, Türkiye'nin en önemli meslek örgütünün içinden geçtiğimiz süreçte halkın duyarlılıklarından uzak bir görüntü verme ihtimalinin olduğunu kaygı ederek öyle bir konuşma yaptım" diye konuştu.

- "Bu ülkeye hizmet eden her siyasetçiyi çok seviyorum"

Konaç, Türkiye'nin bugün devleti ve milletiyle el ele olması gereken bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kardeşliğe o kadar çok ihtiyacımız var ki siyasi ve ideolojik farklılıklarımız, bu çatışmanın devamına ancak katkı sağlar. Dolayısıyla orada ifade ettiğim gibi ben bu ülkenin cumhurbaşkanını, başbakanını çok seviyorum. Siyaseten bu ülkeye hizmet eden her siyasetçiyi çok seviyorum çünkü bugün sevginin ve kardeşliğin, bir arada olmanın en çok gerektiği günler. Dolayısıyla teröre karşı tek yürek olabileceksek, farklılıklarımızı, ideolojik ayrılıklarımızı bir kenara bırakıp kardeş olabilmeliyiz vurgusunu yapmaya gayret ettim. Bu arada, haber mantığıyla ilgili olarak, kamuoyuna bu işin sunuluş şekliyle ilgili olarak biraz abartıların olduğunu görerek üzülüyorum. Ne Birlik Başkanımıza hak etmediği anlamda bir misyon yüklemek ne de diğer baro başkanlarımızı hak etmedikleri bir manzara içerisinde göstermek doğru olmaz diye düşünüyorum. Evet gönlüm oradaki oyunlara, müzikli girişe çok razı olmadı, bizi yanlış tanıtır diye kaygı duydum ama haber mantığıyla büyük bir camiaya, 90 bin avukata haksızlık edilmesine de gönlüm razı olmuyor."

Aklıselime, sağduyuya çok ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğini vurgulayan Konaç, sokaklarda terörü lanetleme adına yapılan gösteriler sırasında bin yıllık kardeşliği bozacak, kan ve gözyaşını artıracak bir tavır içerisinde olunmaması gerektiğine işaret etti.

TBB tarafından 5 Eylül'de düzenlenen adli yıl açılış programında, şef Serdar Yasun yönetimindeki Türkiye Barolar Birliği Türk Halk Müziği Topluluğu mini konser vermiş ve seğmen gösterisi sunulmuştu. Bu sırada bazı baro başkanlarının ve avukatların etkinliklere eşlik etmesi ve daha sonra yapılan açılış töreninde Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç'ın buna yönelik konuşması kamuoyuna yansımıştı.