AK Parti Adıyaman Kadın Kolları Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen aşure dağıtım programına katılan TBMM Başkan Vekil Ahmet Aydın, "Tütüne kota uygulaması AK Parti’den önceydi kimse kusura bakmasın" dedi.

Demokrasi Parkı’nda gerçekleştirilen aşure programına TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman milletvekilleri İbrahim Halil Fırat, Salih Fırat, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Erdoğan, İl Kadın Kolları Başkanı Perihan Gümüş, Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Öz, STK temsilcileri, dernek başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü’nün yaptığı duaların ardından TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın ve milletvekilleri tarafından vatandaşlara aşure dağıtımı gerçekleştirildi.

Aşurenin öneminden bahseden Aydın, kıyılmış tütün konusuna da değinerek, "Adıyamanlı üreticinin mağdur olmaması ve ürettiği tütünü kayıt altına alınarak artık satışının da rahat bir şekilde yapılabilmesi adına muazzam adımlar atıyoruz. Maliye Bakanımız defalarca komisyon toplantılarında öncesinde ve sonrasında komisyon tutanaklarına baktığımız da tütün adeta Adıyaman tütünü diye anılmaya başlandı. Adıyamanlı kardeşlerimizin her sorununu nasıl takip ediyorsak tütünle ilgili meseleyi de ilk andan itibaren bu noktaya kadar getirdik. Komisyon aşamasında da artık bu ürünün kayıt altına alınması, bu ürünün yasal alt yapıya kavuşturulması üreticimizin rahat bir şekilde üretmiş olduğu tütünü, aynı şekilde kayıt altına alarak sata bilmesini yollarını aradık. Bunu komisyonda üreticilerin oluşturacağı kooperatifle garanti altına aldık. Bunun genel kurul aşaması var tabi biz onu da takip ediyoruz. Tütüne kota uygulanması AK Parti’den önceydi kimse kusura bakmasın. Sarmalık tütün üretimi serbest ama satışı yasak olan bir üründü. Bu geçmişte olan bir şeydi. 50 kilograma kadar serbest bırakılmasını sağlayan önerge de bizim önergemizdi. 2007-2008 yıllarında milletvekili olduktan sonra tütünle ilgili bütün sorunları Ankara’da güzel bir şekilde dile getirdik. Onun cezalarının azaltılması yine bizim verdiğimiz önergelerle oldu. Bu konuyu bütün Adıyaman halkı yakından bilir. Şimdide aynı duyarlılık ve aynı hassasiyetle Adıyamanlı STK temsilcileriyle tütün platformunda olan arkadaşlarımızla birlikte siyasi düşünde ayrımı gözetmeden Adıyaman’ın menfaatine olabilecek her anlamda adımı atıyoruz. Biz kesinlikle üreticimizi mağdur etmeyeceğimizi ilk anda ifade ettik, en son bakanımız ve başbakanımız ifade etti. Komisyonda da bu anlamda ciddi adımlar atıldı" dedi.

Kaçak tütünlerin de bulunduğu belirten Aydın, "Tabii ki dışarıdan farklı ülkelerden kaçak yollarla gelen tütünler var. Adıyaman tütün de bozacak şekilde farklı anlamda hareket edenler var. Onlar Tabi ki bizim ilgi alanımızın ötesinde. B izim ilgi alanınıza olan Adıyamanlı üreticiler. Bir dönümde, bir buçuk dönemde en fazla iki dönemde üretimini sağlayan bir yıllık geçimini ailesinin nafakasını temin eden gariban Adıyaman üreticimizin yolunu açıyoruz. İlk defa tütün dikimi ile beraber kayıt altında kalmak kaydıyla kooperatifleşme kaydıyla satışını serbest hale getiriyoruz. Bu çok önem bir şey. Tarihte ilk defa böyle bir şey oluyor, tütünle alakalı. Sorunun çözümünü kolaylaştırıyoruz ve bu anlamda" dedi.