Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın girişimleriyle engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gaziler için ücretsiz seyahat hakkını düzenleyen yönetmenliğe rağmen Tekirdağ’da Büyükşehir Belediyesi’nce ücretsiz seyahat kartının 90 binişle sınırlandırıldığı ve kartın 5 TL karşılığında satıldığı iddia edildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın girişimleriyle engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gaziler için ücretsiz seyahat hakkını düzenleyen yönetmenlik 4 Mart’ta resmi gazetede yayınlanmıştı. Yönetmelik ile Türkiye genelinde şehit yakını ve gaziler ücretsiz seyahat hakkına kavuşmuştu. Ancak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yönetmeliği uygulamayarak 5 TL karşılığında içerisinde aylık 90 biniş ile sınırlı ulaşım kartını şehit yakınları ve gazilere sunduğu öne sürüldü.

Ücretsiz seyahat haklarının yok sayıldığını ifade eden Er Şehit Aileleri ve Er Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı Gazi Deniz Uygun, uygulamanın yönetmeliğe aykırı olduğunu, belediyenin ücretsiz seyahat kartı diye aylık 90 binişle sınırlı kartı 5 TL karşılığında sattığını ileri sürdü.

Bu durumun sosyal belediyecilik anlayışına yakışmadığını belirten Deniz Uygun, haklarının belediye ve anlaşmalı ulaşım şirketi tarafından kısıtlandığını söyleyerek, "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi şehit yakınları ve gazilere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Tetaş grubu ile almış olduğu karar neticesinde bizlere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vermiş olduğu ücretsiz seyahat hakkını ve ücretsiz seyahat kartlarını hiçe saymaktadır. 14 Kasım 2014 tarihine kadar eğer kartlarımızı yenilemezsek ücretsiz seyahat hakkından bizi mahrum bırakacaklar. Aynı zamanda bu hakkımızı kullanmak için parayla bize kart sunuyorlar. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ve Tetaş’ın anlaşması gereğince bu ücretsiz seyahat hakkımızı kullanamıyoruz. Ücretsiz seyahat hakkı yasası 3 bin 713 sayılı terörle mücadele kanununa istinaden şehit aileleri ve gazilere verilmiş olan haktır. Bu yasaya göre tüm şehit aileleri ve gaziler Türkiye genelinde ücretsiz seyahat hakkına sahiptir. Şu anda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nce verilen kartlar bize 5 TL karşılığında satılacak. Aynı zamanda bu kartlar ücretsiz seyahati kapsamıyor sadece aylık 90 binişten ibaret. Normalde ücretsiz olması gereken ulaşımımız 5 TL karşılığı bize günlük 3 biniş, aylık 90 biniş hakkı veriyor. Devletin yani TBMM’den geçen yasa ile çıkan yönetmelikte bize verilen kartlar ile biz Türkiye’nin her yerinde ücretsiz seyahat hakkına sahibiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca verilen kartlar her yerde geçerli, devlet demir yollarında, tramvaylarda, metrolarda, belediyeye ait otobüs veya anlaşmalı şirket otobüslerinde geçerlidir. Fakat Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bu hakkımızı para ile ve 90 binişle kısıtlı olarak temin etmektedir. 14 Kasım 2014 tarihine kadar biz belediyenin vereceği 5 TL karşılığı kartları almazsak bu verilen kısıtlı haktan bile yararlanamayacağız" dedi.

Belediyenin verdiği kısıtlı kartları almak istemediklerini belirten Uygun, gerekli yasal mücadeleyi başlatacaklarını ifade etti.

Öte yandan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mehmet Zeki Gürcün, konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Aile ve Sosyal Politikalar Tekirdağ İl Müdürlüğü’ne konunun basın mensuplarınca sorulması ve şehit yakınları ve gazilerin şikayeti sonucunda, İl Müdürlüğü tarafından uygulamanın kanuna aykırı olduğu kanıtlanırcasına açıklama yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Tekirdağ İl Müdür Vekili Hasan Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada yönetmeliğin açıkça ücretsiz ve kısıtlama olmaksızın seyahat hakkı tanıdığını belirterek, "Ücretsiz Seyahat Hakları Yönetmeliğinin 6. maddesinin 2. bendi toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanacak 65 yaş ve üzeri kişilerin, engelli ve refakatçilerinin, şehit yakınlarının, gazi ve gazi yakınlarının T.C. Nüfus Cüzdanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu seyahat kartını ibraz etmesi halinde ücretsiz veya indirimli seyahat hakkından yararlanabilecekleri açıkça belirtilmiştir. Tekirdağ’da toplu taşıma hizmeti veren özel ve tüzel kişiler tarafından T.C. Nüfus Cüzdanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu seyahat kartı dışında kart talep edildiği, kontör sınırlaması getirilerek seyahat haklarının kısıtlandığı yönünde İl Müdürlüğümüze sıkça şikayet başvurusu gelmektedir. Ücretsiz seyahat hakkının kullanımında T.C. Nüfus Cüzdanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu seyahat kartı dışında vatandaşlardan kart istenmesi ve kontör kısıtlaması getirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri ile bazı kanunlarda değişikli yapılması hakkında kanun 04 Mart 2014 tarih ve 28 bin 931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ücretsiz Seyahat Hakları Yönetmeliğine aykırıdır. Vatandaşların ücretsiz seyahat hakkından faydalanmalarını engelleyen kişiler hakkında İl Müdürlüğümüzce gerekli yasal işlemler başlatılacaktır" ifadelerine yer verdi.