KONYA (AA) - Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin Türkiye'nin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına operasyonlarla karşılık verdi; terör örgütü PKK'ya yönelik 22 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda bin 195 terörist etkisiz hale getirildi.

KCK'nın temmuz ayında "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından terör örgütü PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen eylemlerine devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, son 72 gündeki (7 Temmuz-16 Eylül) terör saldırılarında 123 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 29 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 351 kişi yaralandı.

Çoğunluğu tırlardan oluşan 270 araç teröristlerce ateşe verildi. Bu süreçteki çatışmalarda 130 terörist etkisiz hale getirildi; 18'i yaralı 50 terörist yakalandı.

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere, terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda, 2 bin 533 kişi gözaltına alındı, bunlardan 693'ü tutuklandı.

- TSK'nın operasyonları

Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği operasyonlarda bin 195 terörist etkisiz hale getirildi. Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla da terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.

- Son 24 saatte yaşananlar

Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca eş zamanlı olarak düzenlenen roketatarlı saldırıda 1 polis memuru ile 1 asker yaralandı. Saldırının ardından gerçekleştirilen operasyonda 2 terörist etkisiz hale getirildi.

Hakkari'de terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcı, zırhlı iki polis aracının geçişi esnasında infilak ettirildi, 2 polis şehit oldu, 2 polis yaralandı. Aynı saldırıda, araçlardan birinde bulunan hükümlü Kadir Kaya da yaşamını yitirdi.

Bölücü terör örgütü mensuplarının sığınaklarının bulunduğu tespit edilen Ağrı Dağı'nın 2 bin 200 rakımında bulunan Korhan Yaylası mevkisi, akşam saatlerinde başlatılan operasyonla savaş uçaklarınca ateş altına alındı.

 Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde parka bomba yerleştirirken polis tarafından yakalanan 5 teröristin, HDP'nin sözde "özerklik" ilan edeceği etkinlikte bombayı patlatmayı planladıkları belirlendi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde terör örgütü PKK mensupları, sürücüsünü indirdikleri itfaiye aracını yaktı. 

Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Çetinkol ve Cintepe köyleri arasında bulunan askeri üsse bir grup terör örgütü PKK mensubunca uzun namlulu silahla ateş açıldı. Askerlerin anında karşılık vermesiyle çıkan çatışmada, 6 terörist etkisiz hale getirildi.

Pervari ilçesinin Doğanca köyü kırsalında Jandarma Özel Harekat Timleri'nce takip edilen bir grup teröristle yaşanan sıcak temasta ise 3 teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Siirt'te polis ekiplerine terör örgütü PKK mensuplarınca uzun namlulu silahla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin uyarılarını dikkate almayan yüzleri maskeli kişilerin polis ekiplerine taş ve molotofkokteylleriyle saldırması üzerine, gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. Bu sırada uzun namlulu silahlarla polis ekibine ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesi üzerine kaçan teröristlerin yakalanması için operasyon başlatıldı.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcı, zırhlı polis aracının geçişi esnasında infilak ettirildi. Saldırıda 3 polis memuru şehit oldu, 1 polis memuru yaralandı.

Van'da yola barikat kuran terör örgütü mensuplarınca güvenlik güçlerine el yapımı patlayıcı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Çıkan çatışmada, maskeli bir şekilde araca saldıran grup içerisinde olduğu tespit edilen bir kişinin öldüğü, bir kişinin yaralandığı bildirildi.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 3 Eylül'de 4 polisin şehit edildiği terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan 7 kişiden 6'sı tutuklandı.

Van'ın İpekyolu ilçesinde, bir ilkokula patlayıcı, molotofkokteyli ve taşlarla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu okulda hasar oluştu.

- Çatak ve Çaldıran "özel güvenlik bölgesi" ilan edildi

Van'ın Çatak ve Çaldıran ilçelerinde bazı alanlar, 15 gün süreyle "özel güvenlik bölgesi" ilan edildi. 

Tunceli Barosu, terör örgütüyle mücadele kapsamında bazı bölgelerin "geçici askeri güvenlik bölgesi" ilan edilmesine ilişkin kararların vatandaşların mağduriyetine yol açtığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu. 

Mardin'in Midyat ilçesinde, terör örgütü mensuplarınca bir polisin şehit olduğu, bir polisin ağır yaralandığı saldırının faillerinden S.K, cezaevinden tedavi için getirildiği hastanede vatandaşlar tarafından darbedilmek istendi.

- İstanbul'da terör örgütü operasyonu

İstanbul'da terör örgütü PKK'ya yönelik 6 ilçede gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, 13 kişi gözaltına alındı. 

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Pendik merkezli Kartal, Sancaktepe, Sultanbeyli, Ataşehir ve  Bağcılar'da 23 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda, haklarında yakalama kararı bulunan 22 şüpheliden 13'ü gözaltına alındı.

- Kışanak hakkında iddianame 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan iddianame hazırlandı. İddianamenin kabul edilmesi halinde Kışanak hakkında, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak.

Erzurum'un Çat ilçesi ile Bingöl'ün Karlıova ilçesi arasındaki karayolunda, bir grup bölücü terör örgütü PKK mensubuyla yol kapama eylemine katılarak propaganda yaptığı iddia edilen 1 kadın ile eylem sonrası bindiği otobüste propagandasına destek verdiği ileri sürülen şoför tutuklandı. 

-  "Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet" yürüyüşüne doğru

Son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle 14 işçi ve işveren örgütünün öncülüğünde organize edilen "Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet" yürüyüşünde hazırlıklar tamamlandı. Sıhhiye Meydanı'nda yarın 16.30'da başlayacak ve Birinci Meclis'te sona erdirilecek yürüyüşe, 14 işçi ve işveren örgütüne üye olanlarla yüz bini aşkın kişinin katılması öngörülüyor.

Türkiye'de son günlerde gerçekleşen terör saldırıları, Antalya, Çorum, Eskişehir, Aksaray ve Kütahya'da protesto edildi. 

Şanlıurfa Bağımsız Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, son günlerde yaşanan terör saldırılarına tepki gösterdi. Birlik üyesi 30 sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, terör saldırılarını kınadı.