ANTALYA (AA) - Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin ülkenin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına operasyonlarla karşılık verdi, 22 Temmuz'dan bu yana bin 497 PKK'lı etkisiz hale getirildi.

KCK'nın temmuzda "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından terör örgütü PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen eylemlerine devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, son 91 gündeki (7 Temmuz-5 Ekim) terör saldırılarında 141 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit oldu, biri İran uyruklu 37 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 464 kişi yaralandı.

Çoğunluğu tırlardan oluşan 273 araç teröristlerce ateşe verildi. Bu süreçte yurtiçindeki çatışmalarda çoğunluğu PKK'lı 204 terörist etkisiz hale getirildi, 29'u yaralı 126 terörist yakalandı.

Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere, terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 2 bin 822 kişi gözaltına alındı, bunlardan 785'i tutuklandı.

- PKK'ya yönelik operasyonlar

Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik yurtiçi ve dışında gerçekleştirdiği operasyonlarda, bin 497 terörist etkisiz hale getirildi.

Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla da terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdi.

- Son 24 saatte yaşananlar

Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde çıkan çatışmalarda 10 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. 

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer verilen açıklamaya göre, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde devam eden operasyonlarda 2 terörist ölü ele geçirildi.

Güvenlik güçlerince yola yerleştirildiği belirlenen 3 mayın ve el yapımı patlayıcı imha edildi, teröristlerin barındığı mağara kullanılamaz hale getirildi.

Şemdinli'de 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Şapatan Jandarma Karakoluna uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu.

Bunun üzerine çıkan çatışmalarda 8 terörist etkisiz hale getirildi.

- El yapımı patlayıcılar imha edildi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde bir kilometre uzunluğundaki kabloyla menfeze yerleştirilen 100-150 kilogramlık el yapımı patlayıcı ile Şemdinli ilçesinde Tuhi Köprüsü'nde 5 mutfak tüpü ve bir piknik tüpüne tuzaklanan 6 el yapımı patlayıcı, ekipler tarafından imha edildi.

Osmaniye'de teröristler, 4 rüzgar türbinini el yapımı patlayıcılarla kullanılamaz hale getirdi.

Mardin Valiliği'nden, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Nusaybin ilçesinde, etkisiz hale getirilen terör örgütü PKK mensubu sayısının 14'e çıktığı, 3 örgüt mensubunun ise yakalandığı bildirildi. 

Açıklamada ayrıca, "İlçemizde kapatılan toplam barikat ve hendek sayısı 69 olmuştur. Bombalı düzeneklerin kontrollü olarak patlatılmasına devam edilmektedir" ifadesine yer verildi.

Terör örgütü PKK mensuplarınca Kısıklı Jandarma Karakol Komutanlığına roketatar ve uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Olayda can kaybı ve yaralanan olmadı.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde, terör örgütü PKK mensupları tarafından polis lojmanlarına silahlı saldırı düzenlendi. 

Binanın arka kısmından açılan ateş sonucu can kaybı yaşanmazken lojmanda ve polislere ait araçlarda hasar oluştu. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede operasyon başlatıldı.

Ağrı ve Şemdinli'de bölücü terör örgütünden kaçan 3 terörist, güvenlik güçlerine teslim oldu.

Muş'un Varto ilçesinde, terör örgütü PKK tarafından yola döşenen patlayıcı, güvenlik güçlerince fark edilerek imha edildi.

Kars Kağızman-Karakurt karayolunun Gopuk Deresi mevkisinde arazi arama tarama faaliyeti yürüten jandarma ekipleri, el yapımı patlayıcı imalinde kullanılan 3 piknik tüpü, batarya bloku, 8 pil ve 150 metre uzunluğunda kablo buldu.

Ele geçirilen malzemeler, olay yerinde imha edildi. 

- Osmaniye'de bir asker şehit

Osmaniye'nin Hasanbeyli ilçesinde düzenlenen operasyon sırasında yaralanan asker, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde verilen bilgiye göre, bugün saat 06.15'te, Osmaniye Hasanbeyli ilçesinde bir gün önce dört adet rüzgar tribününün bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından el yapımı patlayıcı ile kullanılamaz hale getirilmesi sonrasında operasyon başlatıldı ve bu çatışmada bir asker yaralandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Çıkan çatışmada, kahraman bir silah arkadaşımız ağır şekilde yaralanmış, derhal helikopter ile Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edilmiş, ancak hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur."

Çatışmada şehit olan Uzman Çavuş Ufku Demirel'in naaşı, Adana Jandarma Bölge Komutanlığındaki törenin ardından memleketi Tokat'a gönderildi.

- Kars'taki terör operasyonu

Kars'ın Kağızman ilçesinde bölücü terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 11 kişiden 9'u "terör örgütüne eleman temin etmek, örgüte yardım ve yataklık yapmak" suçlarından tutuklandı, 2 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Şırnak'ta terör örgütü PKK mensupları tarafından zırhlı polis aracına uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle, teröristler ara sokaklara kaçtı. Saldırganların yakalanması için çalışma başlatıldı.

Siirt'te, polislerce çeşitli adreslerde yapılan aramalarda, 52 molotofkokteyli ele geçirildi.

- Lice ilçesindeki giriş-çıkış yasağı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dün terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyon nedeniyle 6 mahallede başlatılan giriş-çıkışı yasağı sona erdi.

Antalya, Diyarbakır ve Batman'da düzenlenen operasyonda PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi oldukları iddiasıyla 16 kişi gözaltına alındı. 

- Hakkari'de bazı alanlar "özel güvenlik bölgesi" 

Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde bazı alanlar, 15 gün süreyle "özel güvenlik bölgesi" ilan edildi.  

Valilikten yapılan açıklamada, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının sürdürülmesi, devletin ve milletin her türlü terörist tehdit ve saldırıdan korunması amacıyla, ilgili mevzuat çerçevesinde önlem alındığı vurgulandı.  

Diyarbakır'ın Kayapınar ve Bağlar ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda, güvenlik güçlerine ateş açarak karşılık veren 2 terörist etkisiz hale getirildi. 

İstanbul'da, terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, aralarında HDP'nin Beşiktaş, Şişli, Eyüp, Beylikdüzü ve Sultanbeyli ilçe başkanlarının da bulunduğu 50 kişi adliyeye sevk edildi.

- Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan 7 kişi yakalandı

Gaziantep Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Ermiş Mahallesi sınır hattında, Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışan bir grubu fark etti.

Kaçmaya çalışan 4'ü çocuk 7 kişi, jandarma ekipleri tarafından yakalandı. 

Şüphelilerden M.S, O.A.K. ve M.S, işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkemece terör örgütü DAEŞ üyesi olmak suçundan tutuklandı. 4 çocuk ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne teslim edildi.