Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, site kültürünün insanları yabancılaştırdığını söyledi.

Palandöken, Türkiye’nin 81 ilinde 3 bin 12 şantiyesi ile eski işyeri ve konutların yıkılarak kentsel dönüşüm seferberliği adı altında yeni yerleşim yerlerinin yapıldığını, afetlere karşı dayanıklı konutların üretildiğini belirterek, “Kentsel dönüşüm programı çerçevesinde her ilimizde şantiyeler kuruldu. Dönüşüm için yıkım yapılan mahallelerde evlerin yanında yıkılan dükkanlarda var. Yeni projede devasa siteler yapılırken, dükkanı yıkılan esnaf için yeni dükkan düşünülmemiş. Site kültürü insanları birbirlerine yabancılaştırıyor, yalnızlaştırıyor. Site kültüründen bıkan insanların tekrar mahalle kültürüne dönmesi kaçınılmaz” dedi.

Planlı kentleşmenin arzu edilen bir süreç olduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Palandöken, “Yeniden inşa edilen yerlerde bugüne kadar 638 bin 707 adet konut üretilirken 513 ticaret merkezi yapılmıştır. Pek çok planlamada insanların yeşil alanları bozularak alışveriş merkezleri (AVM) için yer ayrılmıştır. Biz diyoruz ki; çevreden yalıtılmış siteler ilişkileri zayıflatmakta ve bizi alışık olmadığımız bir hayata yönlendirmektedir. Yeni yapılacak olan semt ve mahallelerde sosyal beklentileri karşılayan, değişik gelir grubundan insanların kaynaşacağı, semt sakinleri ile esnafın iç içe olduğu bir şehirleşme hedeflenmelidir. Yani temel üretim yaklaşımımız mahalle konsepti olmalıdır. Bu topraklara ait olan, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluştuğu, semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu mahalle kültüründe vücut bulan dayanışma ile millet olarak mutlu oluruz. Yani halk olarak mutluluğun yolu yeniden eskisi gibi mahalle kültürüne geri dönmekte yatıyor. Çünkü mahalle kültürünün en önemli kaynağı esnaf ve sanatkarlar ile iç içe olmak samimiyeti, dostluğu, huzuru sağlar” ifadesini kullandı.